Úterý, 19. března 2024

Na letišti Václava Havla v pražské Ruzyni byly zadrženy pašované sloní kly

Na letišti Václava Havla v pražské Ruzyni byly zadrženy pašované sloní kly

Celníci na letišti Václava Havla odhalili 28. ledna 2014 dalšího pašeráka; 24letý cizinec se snažil provézt do Vietnamu sloní kly.

Celníci objevili sloní kly při kontrole zavazadel rentgenem. Postupně tak bylo nalezeno celkem 18 různě velkých dílů surové slonoviny, rozřezané na menší kusy o délce cca 30 - 40 cm, o celkové hmotnosti 33 050 gramů. Kusy slonoviny byly ukryty v běžných cestovních zavazadlech vietnamského občana cestujícího z Prahy do Hanoje, byly obaleny papírem a izolepou a ukryty mezi kosmetikou a čokoládou. K původu slonoviny se pachatel nevyjádřil.

Podle Pavly Říhové z odd. CITES České inspekce životního prostředí tato slonovina pochází (vzhledem k počtu špiček klů - 5) minimálně ze tří zabitých slonů. Dle barvy se jedná o recentní slonovinu, nikoli o starožitnost. Slonovina totiž postupně stářím a působením UV záření žloutne a působením vlhkosti může na povrchu popraskat.

Odborníci z České inspekce životního prostředí určili, že se jedná o kly slona afrického (Loxodonta africana). Sloni byli v roce 1989 zařazeni do seznamu CITES I (úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin), čímž byl obchod se slonovinou víceméně celosvětově zakázán. Keňa v té době demonstrativně spálila veškeré zásoby zabavené slonoviny. Zákaz obchodu se však podařilo udržet pouze 10 let. Pak kvůli tlaku některých zemí na uvolnění obchodu byly v roce 1997 některé populace slonů přeřazeny do slabší kategorie ochrany - do CITES II. Od r. 2005 obchod se slonovinou znovu dramaticky narůstá a vrátil se již na úroveň před rokem 1988.

V ČR se v poslední době objevuje stále větší množství nelegální slonoviny, která je porůznu rozprodávána či vyvážena dále do Asie, o čemž svědčí i tento recentní záchyt. Stejně jako u nosorožčích rohů v případu opět figuruje asijská komunita.

Cena slonoviny je značná; pytlák sice dostane od překupníka za 1 kg slonoviny cca 80-100 USD, ale na cílovém černém trhu v Asii se slonovina prodává za 2000-2500 USD/kg.

Tento případ je dále šetřen jako podezření z trestného činu neoprávněného zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami (úmluva CITES). Pachateli hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Praha, 31. leden 2014

Podrobnosti o problematice pašování slonoviny:

Problematika pašování slonoviny.doc

Foto: ČIŽP - odd. CITES

Kufry při kontrole

Kufry na pásu

Slonovina byla ukryta i mezi kosmetikou a čokoládami

kly2

Zabalené kusy slonoviny

kly 3

Rozřezané kusy sloních klů

kly4

sloní kly

kly5

kly6

31.1.2014 - Simona Cigánková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů