Pátek, 19. dubna 2024

Starého šatstva se lze zbavit i ekologicky

Starého šatstva se lze zbavit i ekologicky

Zhruba 50 % odloženého šatstva ještě může dál sloužit. Využívají je hlavně charitativní organizace a secondhandy. Tvrdí to Vlastmil Němec ze společnosti Revenge, a. s., zabývající se sběrem a zpracováním starého textilu. Dalších přibližně 35 % textilu společnost rozstříhá na hadry a nabídne průmyslu například na čištění nebo leštění. Teprve zbývajících asi 15 % bez dalšího využití končí na skládkách či se využije pro výrobu alternativních paliv.

Kontejnery pro sběr použitého textilu a obuvi se ve městech a obcích objevují stále častěji. Jeden instalovali loni na podzim ve spolupráci s firmou Revenge i v městysi Bobrová na Žďársku. Od října do prosince tam jeho prostřednictvím postupně vybrali 1143 kg textilu. Starostka Zdeňka Smažilová si tuto praxi pochvaluje: >>Odvoz a další zpracování zajišťuje firma, obec to nijak nezatěžuje. Naopak ještě obdrží malou finanční odměnu. Firma také kontejner sama přivezla, umístila na předem dohodnuté místo a pravidelně jej i vyváží.
textil i obnošenou obuv. Oděvy je nutno do nádob vkládat v igelitových pytlích či taškách, obuv je třeba spárovat a svázat. >Pro obec to není žádná administrativní ani organizační zátěž,>O vše se stará firma, která si zpracovala i harmonogram vývozu kontejnerů. Pouze je-li kontejner zaplněn rychleji, vyzveme ji k odběru mimo plán. Kontejnery zůstávají v majetku společnosti, obec je jen bezplatně umožnila umístit na existující místa pro separovaný odpad.
Především je to snížení množství objemu směsného komunálního odpadu a z toho plynoucí delší frekvence vývozu na skládku a úspora na poplatcích za uložení na skládce. Nezanedbatelná je také morální otázka, kdy se z odpadu stává druhotná surovina.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů