Pátek, 19. dubna 2024

O skládce v Chýni u Prahy bude rozhodovat soud

O skládce v Chýni u Prahy bude rozhodovat soud

Ve sporu týkajícím se skládky v Chýni u Prahy bude rozhodovat soud. Středočeský krajský úřad změnil rozhodnutí stavebního úřadu v Hostivici, který nařídil úpravy na skládce, a potvrdil projekt plánovaného lesoparku na místě skládky. Proti rozhodnutí někteří vlastníci dotčených pozemků podali žalobu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinová.

Podle zástupce ombudsmana Stanislava Křečka stavební úřad v Hostivici s krajským úřadem dlouhodobě tolerují nepovolené navážení výkopové zeminy na skládku a s tím spojené rozsáhlé terénní úpravy. Kraj tvrdí, že na výhrady veřejného ochránce práv vždy reagoval v souladu se zákonem.

"V současné době Krajský soud v Praze zamítl návrh několika vlastníků pozemků na okamžité ukončení prací na jejich pozemcích," uvedla Mertinová.

Křeček upozorňuje na to, že provozovatel terénní úpravy vydává za rekultivaci skládky. Místo ní se údajně na skládce hromadí výkopová půda, která tam nemá co dělat. Křeček chce o nečinnosti úřadů informovat Sněmovnu. Podle Mertinové jsou součástí obnovy krajiny narušené skládkou i terénní úpravy a krajskému úřadu není známo, že by existoval zákonný důvod pro zahájení řízení o správním deliktu.

Stavební úřad podle Křečka dosud neuložil za zavážení skládky žádnou pokutu a navíc schválil projekt lesoparku a nařídil řízení o provedení nezbytných úprav vedoucích k realizaci tohoto projektu. "Lesopark by měl vzniknout po provedení terénních úprav, které nařídil stavební úřad," dodala Mertinová. Vlastníci pozemků podle ní podali žalobu, protože s tímto projektem zřejmě nesouhlasí.

Kancelář veřejného ochránce práv kauzu sleduje od roku 2006. Už tehdy po šetření na místě informovali pracovníci kanceláře ombudsmana o údajných pochybeních kraj i ministerstvo pro místní rozvoj. Náprava podle nich nenastala, proto se výzva v roce 2010 opakovala. Na situaci na skládce opakovaně upozorňuje také veřejnost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů