Sobota, 20. dubna 2024

Ve Slavkovském lese je nová chráněná památka Čertkus

Ve Slavkovském lese je nová chráněná památka Čertkus

Slavkovský les má od ledna nové maloplošné chráněné území. Je jím přírodní památka Čertkus nedaleko Horního Kramolína na Tepelsku. Památku vyhlásila Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Slavkovský les. Území má rozlohu 42 hektarů, informovala dnes ČTK Jan Rolková ze Správy CHKO.

"Svůj název Čertkus dostalo území po čertkusu lučním - hostitelské rostlině vzácného motýla hnědáska chrastavcového, která se zde hojně vyskytuje. Předmětem ochrany území jsou druhově pestré vlhké, rašelinné a slatinné louky s množstvím vzácných a chráněných druhů rostlin, například tolijí bahenní, kosatcem sibiřským, omějem vlčím morem a několika druhy orchidejí a velmi vzácných ostřic," popsala Rolková.

V území se od poloviny 20. století zemědělsky nehospodařilo, mimo jiné také proto, že je od té doby také součástí vodárenského ochranného pásma nádrže Podhora. Historický vývoj území zde umožnil přežití jedné z největších populací hnědáska chrastavcového v Česku. Ten patří k nejohroženějším denním motýlům v Evropě.
Kromě hnědáska chrastavcového je tu ale dalších 47 druhů denních motýlů, 248 druhů cévnatých rostlin a 159 druhů mandelinkovitých a nosatcovitých brouků. Území je i významným hnízdištěm vzácných druhů ptáků, především chřástala polního a bekasiny otavní.

Padesátiletá absence hospodaření v lokalitě sice umožnila přežití vzácných druhů rostlin a živočichů a ochránila je před zničením nešetrnými zemědělskými či lesnickými zásahy, zároveň se zde ale pomalu šířily dřeviny a zmenšovala se plocha cenných lučních stanovišť. Proto se Správa CHKO Slavkovský les rozhodla území vyhlásit jako přírodní památku a zpracovala pro něj plán péče včetně vyřezávání náletů a ručního kosení částí luk.

"Správné naplánování těchto zásahů není vůbec jednoduché. Kosení luk je nezbytné provádět v době letu dospělých hnědásků, aby nemohlo dojít k poškození ještě nevylíhnutých housenek nebo naopak už nakladených motýlích vajíček. Doba letu dospělců se ale může každý rok významně lišit v závislosti na průběhu počasí," popsala Pavla Tájková ze Správy CHKO. Ochrana území by ale podle správy CHKO nebyla možná bez spolupráce s vlastníky pozemků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů