Úterý, 23. dubna 2024

USA si kvůli podpoře solární energie stěžují u WTO na Indii

USA si kvůli podpoře solární energie stěžují u WTO na Indii

Spojené státy dnes zahájily nové kroky proti Indii kvůli jejímu programu solární energie. Některá jeho pravidla prý jsou diskriminační vůči americkým výrobcům, Washington se kvůli nim proto obrátil na Světovou obchodní organizaci (WTO). Sdělil to dnes šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Michael Froman. Je to přitom už podruhé, co se Washington kvůli indickému solárnímu programu na WTO obrací.

Spojené státy tak poprvé učinily už loni v únoru. Tehdy uvedly, že indický solární program působí diskriminačním způsobem vůči použití amerického solárního zařízení, když od výrobců solární energie vyžaduje, aby používali fotovoltaické články a moduly indické výroby, a když nabízí pobídky těmto výrobcům za to, že místo dovezených produktů používají zařízení domácí výroby.

Američtí činitelé doufali, že druhá fáze solárního programu na obavy Washingtonu zareaguje. Nyní ale podle agentury Reuters tvrdí, že američtí producenti by mohli pocítit ještě větší újmu, protože pravidla tohoto programu byla rozšířena tak, aby se vztahovala na takzvané tenkovrstvé technologie. Ty tvoří většinu vývozu amerických solárních produktů do Indie.

Indie na dřívější obvinění Spojených států odpověděla loni v dubnu, když Washington požádala, aby vysvětlil své vlastní pobídky poskytované americkým společnostem, jež využívají místní pracovní sílu a produkty v obnovitelné energii a vodních projektech.

Pokračujícímu obchodnímu sporu mezi oběma spojenci předcházel nedávný incident, kdy byla v USA podrobena tělesné prohlídce indická diplomatka v souvislosti s obviněním z vízového podvodu a ze lži. Žena byla následně z USA vyhoštěna. Indie v reakci na to vyzvala v lednu USA, aby stáhly z amerického velvyslanectví v Dillí jednoho ze svých diplomatických pracovníků, čemuž Washington vyhověl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů