Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Brně jezdí nové "popelářské" vozy

V Brně jezdí nové "popelářské" vozy

Více čistoty, ekologie a bezpečnosti v ulicích města. Modernizujeme výrazným způsobem vozový park. Sedm nových vozidel značky Mercedes-Benz splňuje nejpřísnější normy a požadavky na ekologii a bezpečnost provozu. Absolutní novinkou jsou dvě moderní auta typu Econic, určená speciálně do prostředí velkých městských aglomerací.

Reportáž České televize: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10122427178-udalosti-v-regionech-brno/314281381990117-udalosti-v-regionech/obsah/302860-ekologicti-popelari/

Současnou vozovou flotilu společnosti tak posílí tři typy aut. Pět tzv. kuka vozů bude svážet komunální a separovaný odpad, jedno transportní auto bude sloužit ke svozu skla, poslední vůz je určen na transport odpadu v kontejnerech.

Nejvýraznější novinkou vozového parku jsou dvě vozidla typu Econic. Jejich hlavní předností je minimální hlučnost, úsporný ekologický provoz a vysoká míra bezpečnosti. Snížená poloha kabiny řidiče, vybavená velkým panoramatickým čelním sklem a systémem zpětných zrcátek, umožňuje řidiči daleko lepší přehled o tom, co se děje okolo celého vozidla. Nízká poloha kabiny také umožňuje mnohem pohodlnější pohyb posádky při manipulaci s nádobami, a tím celkově rychlejší a efektivnější svoz odpadu.

Vysoká bezpečnost a nízké emisní limity jsou hlavními důvody, proč jsou vozy Econic určeny především k provozu v centru Brna, kde se pohybuje velké množství chodců. Téměř bezhlučný chod motoru pak občané určitě ocení hlavně v brzkých ranních hodinách.

Dalším výhodou nových vozů je jejich hospodárný provoz. Motory řady Econic spotřebují méně paliva a spotřeba kapalného aditiva je nižší až o 40 procent. Díky vyšší spolehlivosti lze také předpokládat i delší servisními intervaly a snížení nákladů na opravy a údržbu.

Společnost SAKO Brno považuje pravidelnou obnovu a modernizaci vozového parku za jednu ze svých priorit. Našim cílem je, aby v brněnských ulicích jezdily čisté, moderní a ekologické vozy, které budou bezpečné jak pro samotné posádky, tak i pro občany města.

Nové vozy s vyškolenými posádkami již úspěšně absolvovaly první zkušební jizdy a do ostrého provozu v brněnských ulicích se zapojily 17. ledna.

Tři vozidla na tříděný odpad - sklo, papír a plasty jsou pořízeny s podporou Státního fondu životního prostředí, tzn. dotace z evropských fondů. Tato vozidla budou zajišťovat svoz separovaného odpadu s cílem zvýšit množství vytříděných komodit ve městě Brně.

ZDROJ: SAKO Brno a.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů