Úterý, 16. dubna 2024

Na Jičínsku a Náchodsku vzniknou nová chráněná území

Na Jičínsku a Náchodsku vzniknou nová chráněná území

Veselský háj na Jičínsku a lokalita Dubno - Česká Skalice na Náchodsku se stanou dalšími zvláště chráněnými územími v Královéhradeckém kraji. Veselský háj by měl získat status přírodní památky, lokalita Dubno by měla být přírodní rezervací. Rozhodli o tom radní Královéhradeckého kraje. Obě lokality budou zahrnuty do soustavy významných evropských přírodních lokalit Natura 2000. ČTK to dnes řekl Petr Vinklář z tiskového oddělení hejtmanství.

Veselský háj leží v katastrálních územích Vysoké Veselí, Staré Smrkovice, Chotělice, Smidary a Velešice na hranicích okresů Jičín a Hradec Králové. Má rozlohu 444 hektarů. "Lokalita je významná cenným lesním ekosystémem dubů a habřin s dubem letním a poskytuje vhodné podmínky pro silně ohrožené druhy rostlin, jako hvozdík pyšný, kosatec sibiřský a další zvláště chráněné druhy," uvedl radní pro životní prostředí Jan Tippner.

Lokalita Dubno - Česká Skalice má rozlohu necelých 81 hektarů. Výjimečná je výskytem jasanových a olšových luhů. V chráněných lokalitách nelze bez souhlasu příslušného orgánu ochrany přírody například nově stavět, používat chemické prostředky, zřizovat skládky či vyznačovat turistické cesty.

V Královéhradeckém kraji bylo dosud vyhlášeno přes 60 přírodních památek a rezervací. Z lokalit vyhlášených v posledních letech mezi ně patří například Plachta v Hradci Králové, Vejsplachy u Vrchlabí, lokalita U Čtvrtečkova mlýna na Rychnovsku nebo Hřídelecká hůra na Jičínsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů