Sobota, 20. dubna 2024

Ministr Brabec si stěžuje na komunikaci s některými ekology

Ministr Brabec si stěžuje na komunikaci s některými ekology

Novému ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO) se příliš nelíbí způsob, jakým některé nevládní ekologické organizace vystupují v médiích proti němu i ministerstvu. Od začátku února, co se ujal funkce, vydali aktivisté několik tiskových zpráv a otevřenou výzvu. Podle Brabce by bylo pochopitelné, kdyby takovou cestu ekologové volili v případě, že by selhala jednání. Takto to ale považuje za zbytečně vyostřené, řekl v rozhovoru pro ČTK.

"Já už jsem s nimi o tom mluvil. Nepreferuji ani variantu otevřených dopisů. Jsem pro otevřená jednání, kdy si vyříkáme problémy. To si, myslím, musíme vyjasnit," řekl. Třicítka nevládních organizací minulý týden v otevřeném dopise Brabce vyzvala, aby se jasně "odstřihl" od chemického průmyslu.

Ministrova reakce překvapila mluvčího ekologického sdružení Hnutí Duha Jana Piňose. Ekologové prý pracují běžnými způsoby, kterými se informuje veřejnost a média. "Pana ministra Brabce budeme hodnotit podle činů. Například dnes podle toho, zda prosadí do programového prohlášení vlády ochranu šumavské divočiny nebo ochranu severočeských sídel před těžbou," reagoval Piňos.

Ekologické organizace po Brabcovi požadují, aby jako jeden z důkazů nezávislosti veřejně deklaroval, že nebude navrhovat ani podporovat škrty v současném rozsahu v Integrovaném registru znečišťování (IRZ). Brabec na to pouze odpověděl, že nepůjde proti odbornému názoru ministerstva.

Než Brabec nastoupil na ministerstvo, zastával různé funkce v průmyslových podnicích, zejména v chemičkách. Ekologové se proto obávají jeho minulosti a možného střetu zájmů. "Sledujeme pana ministra v této oblasti velmi bedlivě," zdůraznil Piňos.

Jako jeden z důkazů nezávislosti požadují, aby veřejně deklaroval, že nebude omezovat práva na informace o toxických látkách v prostředí. "Nejsem typ, který by podléhal tlakům z jakýchkoli stran a jsem dost rezistentní vůči jakékoliv lobby - vůči zelené lobby i vůči průmyslové," tvrdí ministr.

Brabec řekl, že už nezastává žádné funkce v chemickém průmyslu. Byl předsedou dozorčí rady v Lovochemii a členem představenstva Svazu chemického průmyslu ČR. Rezignoval i na funkci člena Burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů