Úterý, 16. dubna 2024

Brno - znečištění vzduchu ultrajemným prachem ohrožuje zdraví lidí

Brno - znečištění vzduchu ultrajemným prachem ohrožuje zdraví lidí

Znečištění ovzduší ultrajemným prachem v Brně může představovat vážné ohrožení lidského zdraví. Tyto částice pronikají hluboko do plic a podílejí na vznik vážných nemocí srdce a cév, včetně úmrtí na srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici. Měření prováděl na pozvání Centra pro životní prostředí a zdraví (1) expert Dánské ekologické rady Kaare Press-Kristensen (2). Znečištění v Brně bylo naměřeno až násobně vyšší než na srovnatelných lok alitách v Kodani nebo v Miláně (viz tabulky).

"Měřili jsme velice jemné prachové částice, které jsou zhruba 500 až 1000-krát menší než je průměr lidského vlasu. Vznikají typicky ve spalovacích motorech automobilů a jejich významným zdrojem ve městech jsou vozidla s dieselovými motory," uvedl Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví.

"Znečištění, které jsem naměřil v Brně, je významně vyšší než hodnoty naměřené na srovnatelných lokalitách v Miláně nebo v Kodani a mohou představovat významné zdravotní riziko. Jsem překvapen, že moderní město jako Brno stále nemá nízkoemisní zóny, které mají mnohé významné evropské metropole v Dánsku, Německu nebo Švédsku a které omezují vjezd vozidlům s nejvyššími emisemi. Domnívám se, že situaci by bylo možné významně zlepšit také zaváděním dieselových prachových filtrů v osobních i nákladních vozidlech a v autobusech," uvedl Kaare Press-Kristensen, expert Dánské ekologické rady a dodal: "Největším překvapením pro mne bylo, že jsem Brně neviděl skoro žádné cyklisty."

Jako polétavý prach se obvykle označují částice s průměrem menším než 10

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů