Pátek, 10. května 2024

Ukončí ministr Brabec neúspěšné plány ODS na financování spaloven z evropských fondů?

Ukončí ministr Brabec neúspěšné plány ODS na financování spaloven z evropských fondů?

Aktuální negativní stanovisko Evropské komise k podpoře českých spaloven [1] není žádným překvapením. Poslední, dosud nejtvrdší pozice Komise k novému Operačnímu programu životní prostředí (OPŽP) na léta 2013 - 2020 o spalovnách uvádí: "Není důvod pro podporu velkých a nákladných spaloven odpadů...tyto investice by neměly být podporovány z OPŽP" [2].

Evropská unie trvale opakuje, že nebude podporovat spalovny, ale vyšší recyklaci a snížení produkce odpadů. Dosavadní vedení ministerstva životního prostředí z ODS a KDU-ČSL se však léta snažilo o opak. ČR tak s nejvyšší pravděpodobností ztratí 4,5 miliardy z evropských fondů [3]. Poučí se nový ministr Richard Brabec (ANO), který prohlašuje využití eurofondů za svou prioritu, ze špatné sázky na spalovny, a požádá o peníze pro prevenci a recyklaci?

Dosavadní OPŽP 2007 - 2013 plánoval podpořit nové spalovny komunálních odpadů částkou 4,5 miliardy korun. Žádný z projektů spaloven v Karviné, Mostu ani Chotíkově u Plzně však dotaci nezískal. MŽP bude nyní mít obrovské potíže zablokované peníze utratit na projekty zlepšující recyklaci odpadů - prostředky je totiž nutné utratit nejpozději do konce roku 2015.

Ministr Tomáš Chalupa (ODS) se pokusil 3,6 miliard z nevyčerpaných prostředků určených na zlepšení odpadového hospodářství přesunout na stavbu pražského metra v městské části, v níž byl starostou [4]. Evropská Komise však tento přesun odmítla.

Bohužel se zdá, že MŽP se z této situace nepoučilo a dál trvá na dotacích pro spalovny odpadků v nyní připravovaném OPŽP na léta 2014 - 2020 [5]. V novém návrhu OPŽP a Dohodě o partnerství na nové programové období 2014 - 2020 se stále počítá s jejich finanční podporou z evropských fondů.


Rekapitulace dosavadních pozic Evropské komise:
o Září 2011:
Evropská komise i Evropský parlament schválily coby základní politiku, která má řídit nakládání s přírodními i druhotnými surovinami v EU, tzv. Roadmap for a Resource Efficient Europe [6]. V této politice je explicitně uvedeno, že má být dosažena vysoká míra recyklace, spalování připadá v úvahu pouze pro nerecyklovatelné materiály a skládkování má být eliminováno [7]. Navíc je velmi důležité, že stejný dokument výslovně říká, že peníze z evropských fondů půjdou pouze na schválené priority, tedy snižování produkce odpadů opakované použití a recyklaci [8].

o Srpen 2012:
Naprosto přehodnotit své plány v nakládání s komunálními odpady musí česká vláda, pokud bude chtít čerpat z evropských fondů, sdělia v hodnotící zprávě Evropská komise [9]. Komise dále varuje před zbytečně naddimenzovanou kapacitou plánovaných obřích spaloven komunálního odpadu.

o Listopad 2012:
V pozici Evropské komise k přípravě Partnerské smlouvy s Českou republikou a programování [10] stojí, že očekává podporu investic v souladu s odpadovou hierarchií [11].

o Prosinec 2012:
Evropský účetní dvůr podrobil rozdělování evropskách dotací na odpadové projekty značné kritice. Navrhuje členským státům zvýšit poplatky za skládkování odpadů, podporovat prevenci vzniku odpadů, motivovat veřejnost k snažšímu třídění odpadů (především bioodpadů) a zajistit dotřídění směsných odpadů [12].

o Říjen 2013:
Protože ČR stále požaduje financování spaloven v OPŽP 2014-2020, což stojí i v návrhu Partnerské smlouvy, Evropská komise svou formulaci oproti roku 2012 přitvrdila, když uvedla, že spalovat je možné pouze nerecyklovatelné odpady a projektů by tedy mělo být malé množství [13].

o Listopad 2013:
Byl schálen dlouho připravovaný sedmý environmentální akční program Evropské unie [14], kde v bodě 40 opět stojí, že spalovny by měly spalovat pouze nerecyklovatelné odpady [15].

o Leden 2014:
V připomínkách Evropské Komise k 4. verzi návrhu OPŽP 2014 - 2020, v bodě 46 už přímo stojí "Spalovny by neměly být podporovány z OPŽP 2014-2020" [1].

Spalovny by neměly být podporovány z eurofondů, přednost má mít snižování produkce odpadů a recyklace, opakuje Evropská komise stále dokola. Jak na to zareaguje ministr Brabec?


Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl:

"Evropská unie vytrvale vzkazuje do Prahy, že chce především množství odpadů snižovat a odpady recyklovat. Poslední ministři životního prostředí z ODS a KDU však sázeli na veřejností odmítané spalovny odpadků a žádali Brusel o peníze na jejich výstavbu. Jejich špatná politika nemohla vést k ničemu jinému než ke ztrátě miliard z evropských fondů."

"Ministr Brabec, který prohlašuje využití nový eurofondů za svou prioritu, by se měl z této situace poučit a v právě připravovaném Operačním programu životní prostředí na léta 2014 - 2020 žádat peníze pro prevenci a recyklaci. Evropská komise to řekla nyní zcela jasně - na spalovny peníze do ČR nepošleme."

Kontakty:

Ivo Kropáček, program Odpady, telefon 604 207 302, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, telefon 731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů