Úterý, 19. března 2024

Kdo letos získá prestižní cenu za ekologii? Nominujte na Cenu Josefa Vavrouška!

Kdo letos získá prestižní cenu za ekologii? Nominujte na Cenu Josefa Vavrouška!

Nadace Partnerství letos vyhlašuje již 18. ročník prestižní ekologické Ceny Josefa Vavrouška. Jejím cílem je zviditelnit a ocenit snahu jednotlivců, jejichž činnost konkrétním způsobem přispěla ke zlepšení životního prostředí. Až do konce dubna je možné prostřednictvím webu www.cenajosefavavrouska.cz nominovat adepty na letošní titul. "Povolání, věk ani známá tvář nerozhodují," vysvětluje výkonný ředitel Nadace Partnerství Tomáš Růžička. "Důležité je, aby přínos nominovaných osob byl nezpochybnitelný, jasně specifikovatelný a mohl sloužit jako příklad pro ostatní."

Mezi dosavadními laureáty v sedmnáctileté historii jsou například ministr životního prostředí, bývalý poradce prezidenta či občanský aktivista, ale i filozof, právník nebo učitel," dodává Tomáš Růžička. Loni se laureáty ceny stali manželé Ivana a Jan Jongepierovi za propagaci vědeckých a ochranářských výsledků a popularizaci ekologické výchovy v oblasti Bílých Karpat i v rámci celé ČR.

Nominace na letošní Cenu Josefa Vavrouška může podávat fyzická i právnická osoba. "Přihlašovací proces je velmi jednoduchý a transparentní a probíhá na oficiálních webových stránkách www.cenajosefavavrouska.cz. Nominace je možné podávat do konce dubna," vysvětluje Růžička. Přihlášky každoročně hodnotí odborná porota složená z předních odborníků a osobností v environmentální oblasti, včetně manželky Josefa Vavrouška Evy. Slavnostní předání cen proběhne v červnu u příležitosti Světového dne životního prostředí.

Cena Josefa Vavrouška je spjata se jménem předního českého ekologa a zároveň federálního ministra životního prostředí, který před 19 lety, 19. března 1995, společně se svou dcerou Petrou tragicky zahynul pod lavinou. Josef Vavroušek byl jedním z hlavních protagonistů konceptu trvale udržitelného rozvoje nejen u nás, ale i v rámci celé Evropy. "Jako vůbec první například uspořádal setkání evropských ministrů svého rezortu a jeho odkaz tak dodnes zůstává inspirací k většímu respektu vůči životnímu prostředí," doplňuje Tomáš Růžička. "Letošní rok v září by Josef oslavil 70. narozeniny. I proto bychom chtěli oslovit všechny, kteří na něj mají nějakou vzpomínku, aby nám ji poslali na mail tomas.ruzicka@nap.cz. Chceme touto formou připomenout Josefovy myšlenky a dodat odvahu všem, kteří sdílejí stejné nebo podobné hodnoty jaké prosazoval Josef Vavroušek."

Generálním partnerem letošního ročníku Ceny Josefa Vavrouška je společnost Českomoravský cement, a.s. Více informací, včetně přihlašovacího formuláře, podrobných pravidel soutěže a odkazu na sociální sítě, najdete na www.cenajosefavavrouska.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů