Pátek, 19. dubna 2024

EUlog.cz - V březnu se zaměříme na alternativní paliva a CNG

EUlog.cz - V březnu se zaměříme na alternativní paliva a CNG

Alternativní paliva, ale hlavně CNG to nejsou pojmy, které firmy slyší prvně. Přesto je to poslední dobou velmi žádané téma, a proto jsme se rozhodli zaměřit na toto téma měsíc březen. V tomto měsíci se můžete těšit na případovou studii, zajímavé články, které vznikaly ve spolupráci s významnými firmami průmyslového trhu.

Alternativní paliva jsou velmi často využívána právě v dopravě a v oblasti manipulace a skladování. Jejich cílem je snížit počet emisí a tak šetřit životní prostředí. V podstatě se tato paliva dělí na plynná paliva a biopaliva. Do plynných paliv se řadí právě stlačený zemní plyn (CNG) nebo zkapalněný ropný plyn (LPG). Biopaliva se dále dělí na čistá nebo s nějakou koncentrovanou příměsí, např. naftou. LPG je velmi oblíbené palivo, nicméně v dnešní době mu CNG velmi konkuruje. Jedná se palivo, které má vysoký energetický obsah a velmi čisté spalování. Získává se jako vedlejší produkt při rafinaci ropy.

CNG se skládá hlavně z metanu, což znamená, že produkuje výrazně méně škodlivých látek než doposud používaná nafta nebo benzín. Díky jeho složení je lehčí než vzduch, proto brání vzniku hořlavých látek a oproti LPG lze parkovat i v podzemních garážích. CNG je palivo, které je bezpečnější než LPG, ekologičtější a levnější než např. benzín nebo nafta. Jeho nevýhodou je, že se jedná o neobnovitelné palivo. V březnu se o tomto palivu dozvíte mnohem více informací.

Jednou z těchto informací bude i zajímavý článek, který vznikl ve spolupráci se společností E.ON. V něm se dozvíte zajímavé srovnání aut na pohon CNG dnes s tím, jak to vše v České republice začalo.

Pokud uvažujete o využití CNG pro svou vlastní potřebu nebo do firmy, určitě vás zaujme krátká případová studie. V té jsme se zaměřili na konkrétní společnost, která kompletně mění svůj vozový park a přechází na CNG. Přitom cena CNG aut je na srovnatelné úrovni jako benzínová či naftová. Cenový rozdíl je nepatrný v porovnání se získanými úsporami.

Dále jsme oslovili naše stálé partnery, kteří se setkali s CNG nebo jinými alternativními možnostmi dopravy a manipulace. To znamená, že se můžete těšit i na další zajímavé články, které opět přiblíží problematiku alternativních paliv a prohloubí povědomí o možnostech jejich využívání.

Alternativní paliva jsou velmi rozšířeným tématem. Často se ve spojení s tím diskutuje cena a ekologie. Právě na ekologii a tzv. "zelenou logistiku" se zaměříme i v dubnu. Můžete čekat články zaměřující se na ekologickou udržitelnost v dopravě a na kombinovanou dopravu.

Zdroj: www.eulog.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů