Středa, 24. dubna 2024

Diskuse o klimatických cílech v EU neskončí v první polovině roku

Diskuse o klimatických cílech v EU neskončí v první polovině roku

Diskuse o podobě závazků, které na sebe EU vezme v podobě energeticko-klimatických cílů do roku 2030, neskončí za současného řeckého předsednictví unie. Plyne to z vyjádření evropských diplomatů. O návrhu z dílny Evropské komise budou v pondělí jednat ministři životního prostředí unie, v úterý pak jejich kolegové zabývající se dopravou a energetikou. Závěry diskusí se stanou jedním z podkladů pro unijní summit, který bude mít téma na stole koncem měsíce.

"Jedná se o pokračující proces, ministerské diskuse umožní získat první pocit z reakcí členských zemí (na návrh komise)," řekl novinářům s diskusemi obeznámený diplomat. Poznamenal, že vyjednávání neskončí za řeckého předsednictví, definitivní závěr jak s návrhem naložit by podle něj ale měl být do konce letošního roku. Celosvětová konference o klimatu se bude konat v Paříži příští rok.

Evropská komise v energeticko-klimatickém balíčku navrhla snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 40 procent z úrovní roku 1990 a hovoří o celounijním závazku výroby 27 procent energií z obnovitelných zdrojů. Evropský parlament má tvrdší stanovisko a žádá závazný cíl 30 procent spotřeby energie z obnovitelných zdrojů.
Česká republika, stejně jako další na průmyslu závislé země, dává najevo, že podobné cíle jsou příliš ambiciózní. Praha bude prosazovat jen jeden cíl na úrovni 35 procent, řekl nedávno novinářům český premiér Bohuslav Sobotka. ČR také prosazuje spojení diskuse o energeticko-klimatickém balíčku s tématem rozvoje evropské průmyslové výroby a zvyšování konkurenceschopnosti.

Názory členských zemí se liší, například z Londýna zněly návrhy na vyšší redukci, ale vypuštění cílů týkajících se obnovitelné energie, Britové totiž spoléhají na jadernou energii. Naopak Německo, které do obnovitelných zdrojů hodně investuje, by si závazek přálo vidět i nadále.

Do debaty svým názorem přispívají také velcí průmysloví hráči. Například energetickým firmám vadí podpora obnovitelných zdrojů, která podle nich narušuje trh a vede k ohrožení bezpečnosti dodávek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů