Úterý, 16. dubna 2024

Moravská Třebová otevřela městskou kompostárnu

Moravská Třebová otevřela městskou kompostárnu

Moravská Třebová dnes otevřela novou městskou kompostárnu, kterou vybudovala za více než devět milionů korun. Budou se do ní svážet zbytky vznikající při údržbě veřejné zeleně i zahrad obyvatel. Sníží se tak asi o pětinu množství odpadu ukládaného na skládku, což požadují i předpisy Evropské unie.

"Občané mohou zelený odpad vozit do dvou sběrných dvorů ve městě, dvakrát ročně také přistavujeme kontejnery do ulic," řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí Pavel Báča.

Kompostárna s roční kapacitou 1500 tun biologicky rozložitelných odpadů vznikla na rekultivované skládce v areálu Technických služeb v Linharticích. Vzniklý kompost se bude využívat při údržbě městské zeleně nebo soukromých pozemků občanů. Moravská Třebová ročně vyprodukuje ze svých ploch asi 1000 tun. Náklady na stavbu kompostárny dosáhly více než devíti milionů korun včetně technologie, Moravská Třebová většinu peněz získala z evropské dotace.

Kompostárny již provozuje několik měst v regionu. Kromě pardubické, kam ukládá zelený odpad i Chrudim, je postavily například Králíky nebo Lanškroun, Hlinsko a Litomyšl využívají zařízení vybudovaná pro více obcí mikroregionu. Výstavbu letos chystají také Svitavy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů