Úterý, 19. března 2024

Kia v druhém pololetí začne vyrábět elektromobil Soul EV

Kia v druhém pololetí začne vyrábět elektromobil Soul EV

Jihokorejská automobilka Kia začne v druhé polovině roku vyrábět svůj první globální elektromobil Soul EV. Bude vycházet z druhé generace konvenčního modelu Soul. Uvedli to zástupci společnosti na ženevském autosalonu.

"Soul EV se začne prodávat v Evropě v průběhu letošního roku se zárukou na sedm let nebo 150.000 ujetých kilometrů. Stane se tak jediným elektromobilem, nabízeným s tak rozsáhlým záručním krytím," uvedl výkonný ředitel Kia Motors Europe Michael Cole.

Soul EV se liší od zbývajících členů modelové řady Soul dvoubarevným lakem karoserie s kontrastní střechou a koncovými LED svítilnami. Vůz má jedinečný vzhled přídě a zádě, větší masku chladiče a zásuvku pro dobíjení.

Vůz je poháněn elektromotorem s výkonem 81 kW. Zdrojem elektrické energie je vysokokapacitní sada lithium-polymerových akumulátorů (27 kWh), uložená pod podlahou. Elektromotor pohání přední kola prostřednictvím jednostupňového redukčního převodu a umožňuje vozu zrychlit z nuly na 100 km/h za necelých 12 sekund a dosáhnout nejvyšší rychlosti 145 km/h. Očekávaný dojezd je kolem 200 km.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů