Pátek, 26. dubna 2024

Teplá zima uspíšila přílet ptáků, do zpěvu se dali i ti zimující

Teplá zima uspíšila přílet ptáků, do zpěvu se dali i ti zimující

Až o dva týdny uspíšila podle ornitologů teplá zima přílet ptáků ze zimovišť. Na Přerovsku spatřili odborníci už na začátku února první špačky a skřivany. Nezvykle teplé počasí se projevilo i na chování zimujících ptáků. Podstatně dříve se rozezpívali kosi, sýkory a po setmění lze slyšet i houkání sov. ČTK to dnes řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

"Loni se přílet ptáků opozdil, letos zase nezvykle teplý únor přílet prvních ptáků z teplých krajin uspíšil. První odvážlivci přiletěli už o 14 dní dříve než obvykle, dosud je ale nenásledují větší skupiny. Zřejmě se drží pomyslného jízdního řádu a zbytečně to neuspěchávají," řekl Šafránek. Ornitologové zaznamenali první špačky a skřivany už začátkem února a čejky chocholaté se objevují od poloviny února. Jarní tah se podle odborníků projeví naplno v následujících dnech, pokud vydrží příznivé počasí.

Slunečné dny a jarní teploty přiměly ke zpěvu i ptáky zimující v Česku. "Na zpěv má vliv délka dne, ptáci mají v sobě vlastní hodiny. Ale protože se oteplilo, ptáci se na svých hnízdištích začali vymezovat mezi sebou navzájem právě tím zpěvem. Nepředpokládáme ale, že hnízdění bude začínat brzo, ptáci spíše přípravné období trochu protáhnou," podotkl Šafránek.

Lidé tak podle odborníků mohou už nyní slyšet zpěv kosů, pěnkav či sýkorek. "Se setměním se začínají ozývat i sovy, začíná tok puštíků, kalousů ušatých, výrů a kulíšků nejmenších," dodal ornitolog.

Migraci ptáků mohou zájemci sledovat i na rybnících. Objevovat se na nich začali rackové chechtaví, poláci velcí a chocholatí, potápky roháči a husy velké. Naopak k severu se vydávají husy polní a běločelé, havrani polní a kavky.

Loni naopak citelné ochlazení na konci března tah ptáků zarazil. Na polích na střední i jižní Moravě se tehdy objevily zcela ojediněle tisíce kulíků zlatých, kterým počasí přerušilo jejich putování na sever. Ze stejného důvodu se až o 14 dní opozdil i přílet ostatních druhů ptáků.

Ornitologové v souvislosti se současným tahem ptáků chystají na tuto sobotu první letošní exkurzi pro veřejnost. Sledovat velké ptačí stěhování budou moci zájemci na tovačovských rybnících. V plánu je sledování pohybu ptactva na Křenovském rybníku a na hrázích rybníka Hradeckého.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů