Pátek, 19. dubna 2024

ČIŽP rozdala vysoké pokuty za náplně do elektronických cigaret

ČIŽP rozdala vysoké pokuty za náplně do elektronických cigaret

Inspektoři životního prostředí zkontrolovali od konce ledna 2013 do dnešního dne 69 dovozců nebo distributorů náplní do elektronických cigaret (e-liquidů). E-liquidy se prodávají v lahvičkách o objemech od 10 do 30 ml a jejich složení je proměnlivé; většinou je tvoří nikotin, propylenglykol nebo glycerol a různá aromata. Tyto náplně jsou z pohledu chemického zákona směsmi a jejich distributoři tak musí dodržovat požadavky zákona č. 350/2011 Sb., o chemických látkách a chemických směsích (chemický zákon) a navazujících právních předpisů (vč. evropské legislativy).

Běžné koncentrace nikotinu v prodávaných e-liquids se pohybují v rozmezí od 0 do 36 mg/ml. Běžný e-liquid tak může obsahovat až 1080 mg nikotinu. E-liquidy s výše uvedenými obsahy nikotinu jsou klasifikované jako toxické nebo zdraví škodlivé a nebezpečné pro životní prostředí. Letální (smrtelná) dávka nikotinu pro člověka je většinou uváděna v rozmezí 0.5-1.0 mg/kg, tj. pro dospělého člověka je mezi 30 a 60 mg.

(http://www.inchem.org/documents/pims/chemical/nicotine.htm#SectionTitle:7.2%20Toxicity)

Inspektoři prověřili na 257 různých směsí s různými příchutěmi (např. tabák, vanilka, tiramisu), pocházejících převážně z Číny.

ČIŽP zjistila, že většina společností nedodržela chemický zákon nebo evropské předpisy. Z 69 provedených kontrol jich bylo již 59 uzavřeno. Ve všech těchto případech bylo konstatováno porušení chemického zákona, např. nedostatečná označení chemických směsí výstražnými symboly (např. lebkou) či povinnými varovnými větami. Tato označení jsou přitom jediným informačním zdrojem pro spotřebitele, ze kterého se dozví o závažném riziku pro jeho zdraví. Na balení náplní dále scházely hmatatelné výstrahy pro nevidomé i uzávěry odolné proti otevření dětmi.

Oblastní inspektorát Havlíčkův Brod uložil například v roce 2013 pokutu firmě Tipsport.net a. s. ve výši 320 000 Kč. Společnost distribuovala na území ČR ve svých provozovnách e-liquidy zn. "Salubrius", klasifikované jako toxické, které nebyly vybaveny hmatatelnými výstrahami pro nevidomé, výstražnými symboly (lebkou), návodem k použití a povinnými výstražnými větami. Společnost se proti pokutě odvolala k Ministerstvu životního prostředí. Odvolací orgán odvolání zamítl a potvrdil rozhodnutí inspekce v plném rozsahu.

Dne 20. ledna 2014 nabylo též právní moci rozhodnutí, kterým MŽP potvrdilo pokutu ve výši 900 000 Kč, udělenou Oblastním inspektorátem ČIŽP Hradec Králové společnosti TRAFFIC a.s. Tato společnost do ČR dovezla velké množství e-liquidů, které byly nesprávně klasifikované, označené a zabalené.

Do dnešního dne inspekce udělila 49 pokut v celkové výši 4 841 000 Kč, z toho 39 pokut za celkem 2 451 000 Kč již nabylo právní moci.

Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů