Čtvrtek, 28. března 2024

Miliardář Musk hledá místo, kde postaví gigatovárnu na baterie pro elektromobily

Miliardář Musk hledá místo, kde postaví gigatovárnu na baterie pro elektromobily

Celkem čtyři státy USA doufají, že se stanou místem, kde multimiliardář Elon Musk postaví svůj příští ambiciózní projekt. V továrně přezdívané už nyní Gigafactory má v roce 2020 více než šest a půl tisíce zaměstnanců vyrábět více baterií do elektromobilů, než se dnes vyprodukuje na celém světě. Rozsáhlá investice by znamenala významný ekonomický přínos, ať už by ji získala Arizona, Nevada, Nové Mexiko nebo Texas.

Nová továrna má zakladateli výrobce elektromobilů Tesla pomoci dostat se z pozice firmy, která je dosud omezena jen na relativně úzký segment trhu, a začít konkurovat tradičním automobilkám. Přestože tento cíl vypadá velice ambiciózně, nemusí být nedosažitelný.

Elonu Muskovi, který stál u zrodu internetové platební služby PayPal a jehož firma poslala první soukromý raketoplán Dragon na mezinárodní vesmírnou stanici, investoři věří. Cena akcií Tesly stoupla za jeden den sedminásobně a tržní hodnota firmy ve výši 31 miliard dolarů je už větší než u italsko-americké automobilky Fiat Chrysler.

Nová obří továrna na baterie má přinést zásadní změnu do výroby elektromobilů, protože má srazit o nejméně 30 procent výrobní náklady, které dnes představují kolem poloviny celkové ceny. Na výstavbu Gigafactory chce Elon Musk vydat celkem pět miliard dolarů, z toho 1,6 miliardy by měli přinést investoři nákupem nově vydaných akcií.

Nové baterie by neměly být jen díky masové produkci levnější, ale jejich větší kapacita by měla umožnit přiblížit dojezd elektromobilů na úroveň aut se spalovacími motory.

Každý z výše zmíněných států může nabídnout příznivé podmínky. Továrna, které mají veškerou potřebnou energii dodávat obnovitelné zdroje jako fotovoltaické kolektory nebo větrné parky, bude potřebovat rozsáhlé území 40 hektarů.

Někde však vůči projektu zaznívají výhrady. Například texaský guvernér Rick Perry se pod tlakem sdružení prodejců aut zdráhá vyhovět požadavku Tesly, aby zrušil zákon, který nařizuje, že pouze oni mohou prodávat auta a poskytovat jim servis. Guvernér osobně vystoupil v texaském Kongresu, aby vysvětil, proč je důležité umožnit Tesle prodávat její elektromobily přímo, jak je na to zvyklá.

Předseda sdružení prodejců aut Bill Woters sice výstavbu Gigafactory podpořil, ale opakoval, že nevidí, co za svůj ústupek dostanou. V soutěži čtyř států bude rozhodovat více faktorů. Výhodou Texasu - ve srovnání s Arizonou, Nevadou a Novým Mexikem - je nulová korporátní daň.

Kdo k sobě přiláká výstavbu obří továrny na ion-lithiové baterie, může doufat, že nepůjde o poslední investici Tesly. Thilo Koslowski, analytik Gardner Inc., je přesvědčen, že "pokud budou chtít vyrábět více než půl milionu elektromobilů, budou potřebovat i novou linku na produkci celých aut a ta nemůže být od Gigafactory daleko. Koneckonců, Ford také nevyrábí motory tři státy daleko od místa, kde vznikají celá auta."

Až dosud byla výroba elektromobilů pokládána za zajímavý, ale nikoli dominantní sektor automobilového průmyslu, především kvůli relativně vysoké ceně, kratšímu dojezdu, delší době dobíjení ve srovnání s čerpáním klasických pohonných hmot a také kvůli hmotnosti a rozměrnosti baterií. Elon Musk chce tuto situaci svým projektem změnit.

Pomoci mu může dosud zdaleka nevyčerpaný potenciál Číny. Vláda v Pekingu s ohledem na masivní problémy způsobované znečištěním ovzduší tlačí na úřady a podniky, aby používaly elektromobily, a stanovila, že do osmi let má jejich počet dosáhnout osmi milionů.

Gigafactory

5 MILIARD DOLARŮ
je plánovaná investice do budoucí největší továrny na baterie pro elektromobily na světě.

1,6 MILIARDY DOLARŮ
z toho by měli přinést investoři nákupem nově vydaných akcií automobilky Tesla.

AUTOR: Adam Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů