Úterý, 19. března 2024

Společnost Pro-bio zvýšila zisk a investuje

Společnost Pro-bio zvýšila zisk a investuje

Příští dva roky vzrostou firmě tržby u bezlepkové stravy o 20 procent. Čech utratí ročně za biopotraviny 7 eur, průměr Evropy je 27 eur.

Zákazníci v loňském roce opět přišli na chuť biopotravinám. Podle Jany Lysákové, výkonné ředitelky společnosti Pro-bio, roste v Česku tento trh o 10 procent ročně. Vloni se jeho hodnota pohybovala kolem dvou miliard korun. Ve srovnání s rozvinutými trhy biopotravin, jako je třeba ten německý, ale Češi ve výdajích na zdravé potraviny stále zaostávají.

"Češi utratí za biopotraviny sedm eur na hlavu ročně. Přitom celoevropský průměr podle studií dosahuje hodnoty 27 eur na hlavu," říká Lysáková. Nejvíce za tyto potraviny utrácejí lidé z Dánska, Německa a Rakouska.

Obnovená chuť zákazníků utrácet za zdravější potraviny tak pomohla firmě Pro-bio - výrobci a obchodníkovi s biopotravinami ze Starého Města pod Sněžníkem - k výrazně vyšším tržbám i zisku.

Tržby podniku z Jeseníků přesáhly hodnotu 185 milionů korun, a meziročně tak vzrostly přibližně o dvanáct procent.

Podstatně vzrostl také zisk - přesnější čísla zatím ještě společnost nemá, ale podle odhadu výkonné ředitelky dosáhl téměř pěti milionů korun. O rok dříve firma získala necelých čtyři sta tisíc korun zisku.

"V roce 2012 už odezněl vliv krize a my jsme začali opravovat prostory, abychom mohli v dalších letech investovat do nové balírny a mlýna," vysvětluje Jana Lysánková příčiny nízkého zisku.

Firma, která na poli biopotravin působí už 22 let, překonala krizi v letech 2009 až 2010, kdy poptávka po tomto typu produktů ochladla, a poslední dva roky opět investuje.

Loni na jaře spustila novou balicí linku v hodnotě šesti milionů korun, letos spustí nový mlýn, do kterého investovala přibližně 11 milionů.

"Obě tyto investice by měly zvýšit naše prodeje bezlepkových výrobků o 20 procent v příštích dvou až třech letech. V horizontu pěti let mohou prodeje vzrůst dokonce až o 40 procent," říká ředitelka Lysáková.

Společnost, která v současné době zaměstnává 90 lidí, tak těmito investicemi rozšíří svou zpracovatelskou kapacitu. V současnosti dokáže ročně zpracovat ve svém mlýně přibližně 3,5 tisíce tun surovin a její linky zabalí asi tři a půl milionu kusů výrobků.

Podle údajů Svazu ekologických zemědělců v Česku v roce 2012 působilo celkem 17 velkoobchodů s biopotravinami.

Kromě Pro-bia je to například společnost Country Life, která rovněž patří k těm nejstarším - na trhu je od roku 1991. Její hospodářské výsledky rovněž potvrzují oživení zájmu spotřebitelů o biovýrobky. Zisk tohoto obchodníka a prodejce bioproduktů z Nenačovic u Prahy vzrostl v loňském roce přibližně o padesát procent.

Společnost Pro-bio v současné době přibližně 70 procent svých tržeb získává od zákazníků v České republice. Z nich tvoří zhruba jednu třetinu obchodní řetězce, zbytek pak velkoobchodní společnosti, které její zboží dále přeprodávají.

Protože skoro polovinu sortimentu dováží společnost ze zahraničí, je citlivá na výkyvy měnového kurzu. Devizové intervence ČNB z listopadu loňského roku, které skokově oslabily korunu na úroveň přesahující dvacet sedm korun za euro, ji proto také zasáhly.

"Jsme částečně přirozeně zajištěni, protože asi 20 procent našich tržeb jde z prodejů do zahraničí a ty nám platí zákazníci v eurech. Bez toho by na nás intervence dopadly mnohem větší silou," říká ředitelka.

Její firma musela některé výrobky zdražit, a přenést tak zvýšení nákladů na zákazníky. V současné době také jedná s potravinovými řetězci o určitém navýšení ceny. Podle ní už se s některými na zvýšení ceny dohodli.


185 milionů korun

činil obrat společnosti Pro-bio za loňský rok. Tržby tak meziročně vzrostly přibližně o 12 procent.

5 milionů korun

zisku za loňský rok odhaduje ředitelka společnosti Jana Lysáková. Trh se podle ní vzpamatoval z vlivu krize a firma začala opět investovat do zpracovatelských kapacit a oprav.

AUTOR: Radek Bednařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů