Pátek, 19. dubna 2024

Indonéští islámští duchovní vydali fatvu na ochranu přírody

Indonéští islámští duchovní vydali fatvu na ochranu přírody

Indonéská nejvyšší rada islámských duchovních vydala náboženský výnos - fatvu - proti nelegálnímu lovu a obchodu s ohroženými zvířaty v zemi. Informovala o tom dnes agentura AFP. Světový fond na ochranu přírody (WWF) krok indonéských duchovních ocenil jako první svého druhu na světě.

Fatva, kterou vydala Indonéská rada ulemů, označila zmíněné aktivity za "neetické, nemorální a hříšné", řekl AFP činitel rady Asrorun Ni'am Sholeh. "Všechny aktivity, jejichž následkem je hubení volně žijících zvířat bez ospravedlnitelného náboženského pozadí nebo právního povolení, jsou haram (zakázané)," dodal.

"Kdokoli vezme život, zabije generaci. To není omezeno na lidi, ale také na další žijící stvoření boží, zvlášť pokud umírají zbytečně," upozornil činitel rady.

Indonésie, která má 250 milionů obyvatel, je nejlidnatější muslimskou zemí na světě. Zůstává ale otázkou, zda bude mít fatva nějaký praktický dopad. Její vyhlášení nemá žádný právní význam, ale duchovní doufají, že se stane morálním apelem, který pomůže chránit volně žijící zvířata v Indonésii včetně kriticky ohrožených tygrů, orangutanů či nosorožců.

Rozsáhlá, rozmanitá a unikátní škála volně žijících zvířat v Indonésii je pod stále větším tlakem. Jejich přirozené životní prostředí se zmenšuje kvůli rozmachu měst a vesnic, často nelegálnímu kácení lesů a rozšiřování zemědělské půdy. Některé druhy zvířat včetně slonů jsou terčem pytláků, kteří pak části jejich těl pašují například pro použití v tradiční čínské medicíně či při výrobě dekorativních předmětů.

Podle indonéského zákona je za obchod s chráněnými zvířaty možné udělit maximálně pět let vězení a 100 milionů rupií (asi 173.000 korun) pokuty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů