Pátek, 29. března 2024

Tramvaj z dílen plzeňské Škody Transportation vozí první cestující v Turecku

 Do ulic starobylého tureckého města Konya vyrazila v ostrém provozu s cestujícími nejnovější tramvaj vyrobená společností Škoda Transportation. Jedná se o moderní 100% nízkopodlažní tramvaj 28T Konya. Celkem Škodovka do Turecka dodá šedesát moderních vozidel.

Tramvaj z dílen plzeňské Škody Transportation vozí první cestující v Turecku

"Za méně než rok od podpisu kontraktu se nám podařilo vyvinout, vyrobit a dodat první tramvaj na turecký trh. V současnosti je vozidlo v provozu s cestujícími, kteří jsou podle prvních ohlasů nadšení. V Plzni se navíc rozbíhá sériová výroba tramvají pro Konyu tak, že do konce roku plánujeme dodat většinu z šedesáti vozidel," říká Josef Bernard, generální ředitel Škody Transportation.

Zajímavostí nových tramvají pro Konyu je jejich design včetně unikátního barevného motivu, který vybírali sami obyvatelé Konye. Z několika variant byla nakonec vybrána kombinace zelené, bílé a stříbrné barvy. Na čele vozidla je možné z boku rozeznat siluetu postavy. Jedná se o tzv. tančící derviše, kteří jsou pevně spjati s islámskou kulturou a městem Konya.

"Transport vozidla z Plzně do Konye trval sedm pracovních dnů - kamionem z Plzně do italského Terstu, poté trajektem do Mersinu v Turecku a odtud znovu kamionem do Konye. První ze série nejnovějších tramvají ze Škodovky dorazila z Plzně do Konye již před třemi měsíci. Poté následovaly náročné zkoušky, ve kterých tramvaj obstála," doplňuje projektový manažer Václav Petr.

Do plně nízkopodlažního vozidla se vejde až 364 cestujících. Snadný nástup a výstup i pro osoby se sníženou pohyblivostí umožňuje také nízká nástupní hrana. Tramvaj má pět článků a je 32,5 metrů dlouhá. Podmínkám provozu se musela přizpůsobit také klimatizace, která má zvýšený výkon, což si vynutilo přepracovat komplexně střešní partii a vedení rozvodů. Z další nadstandardní výbavy lze dále jmenovat například zabudované Wi-Fi přijímače pro bezdrátové připojení k internetu.

"Moderní obousměrná tramvaj 28T Konya v sobě spojuje vlastnosti příměstské jednotky, metra a tramvaje. Z důvodu plánovaného provozu ve 4,5 km dlouhém tunelu je vozidlo konstruována jako podpovrchová tramvaj - tedy jako lehké metro. Z tohoto důvodu jsou také použity materiály splňující vyšší protipožární bezpečnost. Tramvaje pro Konyu budou navíc jezdit spojené dvě dohromady jako vlak a jsou proto vybavena automatickým spřáhlem pro snadnější spojení," dodává Jaroslav Kulhánek, hlavní inženýr projektu.

Kromě turecké Konye jezdí škodovácké tramvaje nově i v maďarské Miskolci, kam míří 31 vozidel. Další české tramvaje se objeví také ve slovenské metropoli Bratislavě a to celkem třicet jak obousměrných, tak i jednosměrných. Společně s pokračující výrobou tramvají ForCity pro pražský Dopravní podnik tak letos Škodu Transportation čeká rekordní tramvajová výroba. Navíc v Plzni probíhá řada školení specialistů z Číny, kteří se připravují na výrobu až 400 nízkopodlažních tramvají ForCity v Číně, kam Škoda Transportation poskytla desetiletou licenci na výrobu těchto nejmodernějších strojů.

Foto na:http://www.skoda.cz/cs/press-room/tiskove-zpravy/tramvaj-z-dilen-plzenske-skody-transportation-vozi-prvni-cestujici-v-turecku/

ZDROJ: www.skoda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů