Pátek, 19. dubna 2024

Škoda Electric zahájila sériovou dodávku trolejbusů pro Sofii

Plzeň, 4. 3. 2014 - Plzeňská Škoda Electric odstartovala sériovou výrobu nových trolejbusů pro bulharskou metropoli Sofii. V prvním březnovém týdnu firma do Bulharska vypraví prvních pět vozidel. Celkem Škoda Electric pro Sofii vyrobí padesát osmnáctimetrových nízkopodlažních kloubových vozidel typu Škoda 27 Tr za 700 milionů korun.

Škoda Electric zahájila sériovou dodávku trolejbusů pro Sofii

"Vozy v typických modro-žlutých barvách jsou vybavené pomocným dieselagregátem. Mohou tak jezdit i mimo dosah trakčního vedení," sděluje manažerka Škody Electric Jitka Lišková a upozorňuje, že ke zvýšení komfortu cestujících přispívá v nových škodováckých trolejbusech rovněž výkonná klimatizace.

Pro plzeňskou firmu tato aktuální dodávka, která má být dokončena v září letošního roku, není prvním kontraktem pro bulharské hlavní město. Již od roku 2010 slouží ke spokojenosti dopravce i cestujících v Sofii 30 dvanáctimetrových trolejbusů typu 26 Tr.

Projekt dodávek nových trolejbusů pro hlavní město Bulharska je realizován s podporou Operačního programu Regionální rozvoj 2007-2013 spolufinancovaného Evropskou unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj. Škoda Electric uzavřela kontrakt v červnu loňského roku na základě vítězství ve výběrovém řízení vyhlášeném v loňském roce sofijským dopravním podnikem (Stolichen Elektrotransport). Firma v tomto tendru porazila konkurenty z řad výrobců trolejbusů z Ukrajiny a Ruska.

Nové české trolejbusy budou k vidění i v dalších bulharských městech - Burgasu, Varně, Stare Zagoře a Plevenu. Navíc v minulosti dodala Škodovka do Bulharska více než 500 trolejbusů. "V současnosti je naše společnost Škoda Electric největším evropským výrobcem těchto ekologických vozidel. Abychom pokryli požadavky na všechny získané zakázky, vyrábíme kolem 30 trolejbusů měsíčně. Jedná se o více než trojnásobek výrobní kapacity z minulého roku," dodává Karel Majer, ředitel divize Trolejbusy společnosti Škoda Electric.

Foto na: http://www.skoda.cz/cs/press-room/tiskove-zpravy/skoda-electric-zahajila-seriovou-dodavku-trolejbusu-pro-sofii/

ZDROJ:www.skoda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů