Sobota, 20. dubna 2024

Kotlíkové dotace budou v Moravskoslezském kraji pokračovat

Kotlíkové dotace budou v Moravskoslezském kraji pokračovat

Společný program ministerstva životního prostředí a Moravskoslezského kraje na podporu výměny neekologických kotlů bude v regionu pokračovat. Ještě letos by na projekt měly být uvolněny peníze. Novinářům to dnes v Ostravě řekli ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD).

Kraj musel příjem žádosti o takzvané kotlíkové dotace uzavřít už sedm týdnů po spuštění poslední výzvy. Vyčerpalo se totiž vyčleněných 60 milionů korun. "Z hlediska intenzity a vážnosti znečištění je Moravskoslezský kraj společně s Ústeckým prioritou," uvedl Brabec. Už v příštím týdnu chce se zástupci Státního fondu životního prostředí jednat o tom, jaký objem peněz by bylo možné na projekt uvolnit. "Budu se ze všech sil snažit, abychom našli další zdroje. Věřím, že to budou ještě desítky milionů korun v tomto roce," dodal ministr. Přesný termín vypsání nové výzvy zatím nezná, ale podle něj by to mělo být v řádu několika měsíců.

Kraj je podle hejtmana připraven na program, na jehož financování se z poloviny podílí, uvolnit další peníze. "Naší snahou je, aby byla ještě jedna výzva v letošním roce," podotkl Novák. Podle něj bude kraj usilovat o to, aby obnova kotlů mohla být v novém plánovacím období financována i z evropských peněz. Vyloučeno není ani to, že by se obdobný projekt mohl realizovat také v sousedním Polsku, odkud do regionu podle odborníků plyne značná část znečištění. Dosud se do obměny kotlů v kraji investovalo 220 milionů korun.

Ministr se dnes do Ostravy přijel seznámit i s aktuální situací se sanací ropných lagun po bývalé chemičce Ostramo, které jsou jednou z největších ekologických zátěží v zemi. Práce, které už stály kolem tří miliard korun, jsou nyní zastaveny. Vytěženo bylo zhruba 200.000 tun kalů, avšak zjistilo se, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, se kterými se nepočítalo.

"Pro mě stávající postup není dostatečný a uspokojující. Nepovažuji to za projekt, který se zatím daří," podotkl ministr, který chce nechat prověřit, kolik přesně odpadu v lagunách zbylo. Podle Nováka se stále hledá firma, která by zbytek kalů měla odtěžit. "Podle mých informací stále běží lhůta pro podávání nabídek," řekl Novák.

Čištění lagun v minulosti provázely neustálé problémy, například s likvidací paliva vyrobeného z vytěžených kalů či porušováním integrovaného povolení. Nově se ukázalo, že laguny byly také zdrojem nebezpečného benzenu. Hejtman připomněl, že výherce tendru bude muset žádat kraj o nové integrované povolení, kde budou přesně stanoveny i limity pro benzen.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů