Úterý, 19. března 2024

Vědci: Asi kvůli lidem ohrožují ozonovou vrstvu čtyři nové plyny

Vědci: Asi kvůli lidem ohrožují ozonovou vrstvu čtyři nové plyny

Čtyři nové skleníkové plyny, zřejmě produkované lidmi, ohrožují podle vědců ochrannou ozonovou vrstvu naší planety. Koncentrace těchto sloučenin v atmosféře jsou zatím malé a nepředstavují bezprostřední nebezpečí, v případě dvou z nich ale rostou znepokojivým tempem. Největší problém ovšem podle zpravodajského serveru BBC News představuje fakt, že doposud nebyl zjištěn jejich zdroj.

Obavy, které způsobila ozonová díra, vedly od poloviny 80. let k omezování až úplnému zákazu používání různých typů chlorfluorovaných uhlovodíků (CFC), především pak freonů, používaných v minulosti mimo jiné v ledničkách, klimatizacích či sprejích.

Nyní ale výzkumníci z britské University of East Anglia odhalili výskyt čtyř nových plynů, které ničí ozon a dostávají se do atmosféry z dosud nezjištěných zdrojů. Tři z těchto sloučenin jsou chlorfluorované uhlovodíky (CFC) a jeden patří mezi hydrochlorfluorované uhlovodíky (HCFC).

"Náš výzkum odhalil čtyři plyny, které se do 60. let v atmosféře vůbec nevyskytovaly, což naznačuje, že je produkuje lidstvo," uvedl vedoucí výzkumu Johannes Laube.

Vědci tyto plyny objevili analýzou stálé sněhové pokrývky Antarktidy, z jejíchž vzorků lze zjistit složení atmosféry za posledních až 100 let. Kromě toho experti zkoumali i současné vzorky vzduchu odebrané v odlehlém mysu Cape Grim v Tasmánii.

Na základě tohoto výzkumu odborníci odhadli, že do atmosféry bylo vypuštěno asi 74.000 tun zmíněných plynů. Dva z nich se prý přitom v atmosféře hromadí vysokým tempem, což vyvolává obavy.

"Identifikace těchto čtyř nových plynů je velmi znepokojující, protože přispívají k ničení ozonové vrstvy," konstatoval Laube. "Nevíme, odkud jsou tyto nové plyny vypouštěny, to by se mělo vyšetřit. Možnými zdroji jsou chemikálie pro výrobu prostředků na hubení hmyzu a rozpouštědla na čistění elektronických součástek," dodal Laube.

"Ony tři chlorfluorované uhlovodíky se navíc v atmosféře rozpadají velmi pomalu, takže i kdyby byly tyto emise okamžitě zastaveny, budou ve vzduchu přítomny ještě mnoho následujících desetiletí," upozornil Laube.

Také další vědci připouštějí, že ačkoli stávající koncentrace těchto plynů jsou malé a nepředstavují bezprostřední riziko, mělo by se pracovat na zjištění jejich původu. "Tato studie svědčí o tom, že ničení ozonové vrstvy není věcí minulosti," poznamenal Piers Forster z britské University of Leeds.

Ozonová vrstva, která je součástí atmosféry země a nachází se 15 až 30 kilometrů nad zemským povrchem, hraje klíčovou roli při blokování škodlivého ultrafialového záření, jež mimo jiné způsobuje u lidí rakovinu a u zvířat například problémy s rozmnožováním.

V roce 1985 byla nad Antarktidou objevena obrovská "ozonová díra". Experti označili za hlavního viníka freony. Tyto plyny byly vynalezeny ve 20. letech minulého století a ve velkém se používaly v chladicích zařízeních a jako hnací médium ve sprejích.

Na základě Montrealského protokolu z roku 1987, který je považován za jednu z nejúspěšnějších ekologických dohod v historii, bylo používání freonů silně omezeno. Úplný zákaz výroby freonů vešel v platnost v roce 2010.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů