Sobota, 27. dubna 2024

V elektrárně Počerady začaly práce na snižování emisí

V elektrárně Počerady začaly práce na snižování emisí

ČEZ Teplárenská začala dnes s pracemi, které mají snížit negativní vliv hnědouhelné elektrárny Počerady na životního prostředí. ČTK o tom informoval mluvčí společnosti Ota Schnepp. Investice za 250 milionů korun přinese snížení ekologické zátěže v podobě poklesu emise oxidů dusíku až o 60 procent.

Práce potrvají necelé dva měsíce. "Jedná se o instalaci a montáž společných zařízení pro čtyři modernizované výrobní bloky, které lze realizovat za jejich běžného provozu. Půjde o nádrže, napouštěcí zařízení a potrubí rozvodu na jednotlivé bloky, které v budoucnu umožní vstřikování močoviny do kotlů," vysvětlil ČTK technický ředitel Elektrárny Počerady Jiří Kulhánek. Společnost počítá s tím, že několik výrobních bloků bude na nezbytně dlouhou dobu odstaveno. Při odstávce společnost počítá i s kontrolami a odstraněním případných závad.

Snižování ekologické zátěže se bude podle Schneppa provádět dvojím způsobem. "V prvním případě půjde o montáž dalšího pásma dohořívacího vzduchu do kotlů, aby bylo zajištěno vykrytí průřezu topeniště právě proudy dohořívacího vzduchu i při sníženém výkonu kotle. Ve druhém bude po úpravách spalovacích systémů vstřikována do práškových kotlů na hnědé uhlí močovina," doplnil Schnepp.

Úpravy přinesou snížení emisí především pro obyvatele Lounska a Mostecka. "Další pásmo dohořívacího vzduchu zajistí spolu s řízením rozvrstvení vzduchu snížení úletu oxidu dusíku ze současných 650 na 400 mikrogramů na metr krychlový. Sekundárním opatřením pak bude vstřikování močoviny do kotlů. Močovina v prášku k nám bude přitom dovážena cisternami a přefukována do speciálních nádrží, v nichž se v určitém poměru smíchá s vodou. Poté bude potrubím vstřikována do kotlů. Voda se zákonitě odpaří a vlastní močovina pak dokáže snížit úlet oxidů dusíku na méně než 200 mikrogramů na metr krychlový," vysvětlil Kulhánek.

Elektrárna tak bude s předstihem splňovat směrnice Evropské unie, které ukládají všem zdrojům s instalovaným výkonem nad 50 MW snížení emisí oxidů dusíku na hodnotu pod 200 mikrogramů na metr krychlový. Směrnice vejde v platnost v roce 2016.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů