Čtvrtek, 28. března 2024

V Posázaví vzniknou dvě nové naučné stezky

V Posázaví vzniknou dvě nové naučné stezky

V Posázaví vzniknou do června příštího roku dvě nové naučné stezky. Po první se lidé dostanou k rozhledně Špulka u Lbosína, druhá je provede Týncem nad Sázavou a jeho okolím. Nové procházkové trasy budou vybudovány díky dotacím ze strategického plánu Leader financovaného z evropských peněz, sdělila dnes ČTK Jaroslava Tůmová z obecně prospěšné společnosti Posázaví.

Rozhlednu Špulka na vrchu Březák staví sdružení obcí CHOPOS a otevře ji 26. dubna. K nové dominantě regionu povede ze Lbosína naučná stezka, kterou připravují společně místní školy, spolky a dobrovolníci všech věkových kategorií. Náklady na její vybudování jsou 513.000 korun, z toho dotace pokryje 381.000 Kč.

Dotaci získala také naučná stezka Vlastivědného klubu města Týnec nad Sázavou a okolí. Bude dlouhá téměř šest kilometrů a doplní ji devět zastavení. Návštěvníky seznámí s přírodními krásami a kulturními památkami Týnecka. Z rozpočtovaných téměř dvou milionů korun pokryje dotace 948.000 korun.

Podle Pavla Křížka, který zasedal v komisi, jež o projektech rozhodovala, se naučné stezky od začátku 90. let co do nápadů i kvality hodně posunuly dopředu. "Je dobré, že už nejsou zaměřeny jednostranně na nějaký obor, ale že se v nich prolínají různá témata, třeba architektura, historie, příroda," podotkl.

Obecně prospěšná společnost Posázaví vznikla v roce 2004. Ve spolupráci se svazky obcí, orgány samosprávy, podnikatelskými subjekty a neziskovými organizacemi usiluje o rozvoj a propagaci Posázaví jako místa s vysokým turistickým potenciálem a zároveň místa pro kvalitní život obyvatel regionu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů