Čtvrtek, 28. března 2024

Jihomoravské projekty získaly za šest let od EU a státu 19 mld

Jihomoravské projekty získaly za šest let od EU a státu 19 mld

Zhruba 19 miliard korun činily dotace z Evropské unie a státního rozpočtu, které za posledních šest let získali žadatelé z Jihomoravského kraje v Operačním programu Životní prostředí. Uspělo přes 1700 projektů, jejichž celkové náklady dosáhly téměř 30 milionů korun. O podporu se ucházela nejen města a obce, ale také svazky obcí, firmy nebo fyzické osoby, informoval dnes ČTK senátor Ivo Bárek (ČSSD), který je členem Řídícího výboru Operačního programu Životní prostředí.

Více než 1700 projektů bylo schváleno od roku 2008 do konce letošního ledna. "Z ohromného balíku peněz jsou financované projekty od kanalizací a čističek přes snižování energetické náročnosti budov, zkvalitňování odpadového hospodářství, výsadby zeleně, odbahňování rybníků až třeba po budování přírodních zahrad u mateřských škol," vyjmenoval Bárek.

Podle něj podpora z rozpočtu a EU nejenže umožnila realizovat projekty, ale také podpořila zaměstnanost lidí pracujících v regionálních firmách, které stavby prováděly. "Zasloužili se o to představitelé obcí, měst a firem. Snad se jim bude i nadále dařit získávat zdroje z Evropské unie z programů, které se připravují na období 2014 až 2020," řekl senátor.

Sám už na začátku podávání prvních projektů v období 2007 až 2013 nabízel v senátní kanceláři konzultační dny pro zájemce z řad starostů, kteří mohli získat informace, jaké projekty realizovat a kdy a jak žádat. "Věřím, že budu moct pomáhat i nadále," podotkl Bárek, který byl zvolený v senátním obvodu Vyškov. "Na jeho území dosáhly celkové náklady projektů čtyři miliardy korun a byla schválená podpora 2,5 miliardy. Ve Vyškově, kde jsem místostarostou, bylo schváleno 13 projektů s celkovými náklady přes 100 milionů. Převážně to byla realizace energetických úspor na základních a mateřských školách a sportovních zařízeních. Velký byl i projekt Zooparku Vyškov a vybudování Hanáckého statku," dodal.

Lenka Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů