Pátek, 29. března 2024

Nevratné lahve: nový střet zájmů Andreje Babiše a jeho Agrofertu

Nevratné lahve: nový střet zájmů Andreje Babiše a jeho Agrofertu

Do recyklace obalů promluví firma, kterou spoluzakládal Agrofert. O licenci na recyklaci rozhodne ministr dosazený hnutím ANO.

Lídra hnutí ANO Andreje Babiše dostihl konflikt zájmů v oblasti, kde to původně možná nečekal ani on sám - při recyklaci prázdných obalů.

Do organizování sběru tříděného odpadu, kde se ročně přerozdělí 1,5 miliardy korun, se nově rozhodla vstoupit společnost Interseroh Czech, jejímž téměř čtvrtinovým akcionářem je Babišův koncern Agrofert.

K rozjezdu podnikání jí chybí už jen krůček - licence od ministerstva životního prostředí, které řídí nominand ANO a bývalý manažer Agrofertu Richard Brabec. "Žádost společnosti Interseroh jsme již obdrželi a posoudíme ji standardně. Pan ministr slíbil nestrannost již se svým nástupem do funkce," ujišťuje mluvčí ministerstva Jana Taušová.

Odběr prázdných PET lahví, skla či kartonů dosud v Česku organizovala výhradně společnost Eko-kom. Pokud Brabcovo ministerstvo konkurenčnímu Interserohu vyhoví, tento monopol by po více než deseti letech skončil. Což by řadě firem, včetně Agrofertu, mohlo přinést nemalé úspory.

"Konkurence na trhu by pro nás mohla znamenat roční úsporu v milionech korun," odhaduje mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Svoz tříděného odpadu zasahuje v Česku celkem dvacet tisíc firem, které na trh uvádějí jakékoliv balené zboží - obchodní řetězce, prodejce elektroniky či potravinářské firmy. Podle zákona totiž musí každá z nich zajistit zpětný odběr svých obalů, což dnes pro ně organizuje výlučně Eko-kom.

Předvolební rozhodnutí

Jedním z jeho velkých klientů je i Agrofert. "Společnosti našeho koncernu jsou významným producentem balených potravin, tedy i významným plátcem za recyklaci," vysvětluje mluvčí koncernu Karel Hanzelka.

Právě to byl podle něj důvod, proč se Agrofert například spolu s producentem balených vod Aqua nebo likérkou St. Nicolaus stal akcionářem Interserohu, který plánuje vybudovat konkurenční systém. "Záměr vstoupit do společnosti Interseroh řešíme už rok. Touto věcí jsme se tedy zabývali dávno před volbami a před tím, než bylo známo, že pan Brabec bude ministrem životního prostředí," dodává Hanzelka. A podle něj v žádném případě nehrozí, že by angažmá Agrofertu mohlo rozhodování ministerstva jakkoliv ovlivnit. "Získání licence je ve správním řízení ,automatické', pokud jsou splněny všechny podmínky. K žádosti se navíc vyjadřují i další orgány státní správy jako třeba ministerstvo průmyslu a obchodu," argumentuje firma.

Úspora pro Agrofert

Česká pobočka Interserohu, který jinak působí i v několika dalších evropských zemích, má celkem šest zakládajících akcionářů. Agrofert je se svým podílem třetí největší. "O spolupráci s Agrofertem jsme stáli, protože jde o zvučnou firmu, která je velice významným hráčem v potravinářství," říká šéf českého Interserohu Ivan Václavek.

Cílem Interserohu je podle něj pokrýt do jednoho roku alespoň deset procent trhu. Klienty chce od konkurenčního Eko-komu získávat hned, jakmile mu ministerstvo životního prostředí vydá licenci.

Lákadlem mají být zejména nižší poplatky - například za recyklaci tuny skla dnes firmy platí 1820 korun, tuna plastových obalů je vychází na více než pět tisíc. "Počítáme s tím, že v první fázi bychom je mohli zlevnit až do výše deseti procent," slibuje Václavek.

Sám Babiš by takovýto scénář uvítal. "Pokud vím, dnes má na tento byznys monopol jedna společnost. Čím víc hráčů bude v této oblasti podnikat, tím lépe pro dodavatele obalů," tvrdí Babiš.


1,5 miliardy

je objem peněz, který se rozdělí mezi firmami při recyklaci obalů.

AUTOR: Vladimír Šnídl
AUTOR: Jarmila Šťastná
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů