Čtvrtek, 28. března 2024

Sáčky do bioodpadu nepatří. Poprvé svezli odpad z hnědých nádob

Sáčky do bioodpadu nepatří. Poprvé svezli odpad z hnědých nádob

Jihlava - Třídění bioodpadu v Jihlavě se stalo skutečností. Ve středu v dopoledních hodinách se konal historicky první svoz bioodpadů z příměstských částí Pávov a Zborná.

Celkově bylo v těchto lokalitách rozmístěno 67 kompostejnerů o objemu 240 litrů. Koncem února bylo 53 kusů umístěno v Pávově, zbytek ve Zborné.

"Na kompostárnu v Henčově bylo dnes svezeno prvních 1,56 tuny biologicky rozložitelného odpadu. Z toho 1,1 tuny bylo z Pávova a 0,46 tuny ze Zborné," poznamenal k prvnímu svozu Martin Málek, tiskový mluvčí Služeb města Jihlavy (SMJ), které svoz pro město zajišťují. Nádoby na bioodpad budou od nynějška pravidelně sváženy jednou za 14 dnů. O nádoby si mohli žádat občané na Odboru životního prostředí jihlavské radnice. Další zájemci se mohou postupně do třídění bioodpadu v těchto lokalitách připojit. Kompostejnéry, tedy nádoby na třídění bioodpadu, dostanou lidé zdarma.

S jarem naroste

"Bioodpad byl vcelku čistý, akorát jsme z něj museli vytřídit několik igelitových pytlíků a sáčků, které tam opravdu nepatří. Doufáme, že se občané do budoucna v čistotě odevzdávaného bioodpadu zlepší a s nadcházející zahrádkářskou a chatařskou sezónou se množství svezeného odpadu zvýší," dodal Málek.

Bioodpady jsou sváženy nejmodernějším vozidlem, které SMJ pořídily v roce 2013. "Už s předstihem jsme pořizovali vozidlo typu Rotopress, které je technicky vhodné pro svoz bioodpadu a stálo zhruba čtyři miliony korun českých," uzavřel Málek.

Lidé ve Zborné a v Pávově se už s předstihem dozvěděli, co do kompostejnerů mohou odkládat. Jihlava zatím zavedla tento projekt ve dvou místních částech, do budoucna by ho ráda rozšířila o další místa. Z nevytříděného odpadu, který vyprodukují obyvatelé Jihlavy, představuje bioodpad asi 40 procent.

Autor: Jana Kodysová
Zdroj: www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů