Pátek, 26. dubna 2024

Nejzelenější van roku 2014 a ocenění EcoBest 2013

Nejzelenější van roku 2014 a ocenění EcoBest 2013

Opel Zafira Tourer, poháněný stlačeným zemním plynem (CNG), byl Evropským institutem Ökotrend a časopisem Auto Test vyhlášen jako "nejzelenější" van roku 2014. Toto ocenění uděluje institut od roku 1995. Posouzení probíhalo na základě kritérií, jako je spotřeba, emise a dopad výroby na životní prostředí.

Ocenění EcoBest 2013, který udělovala již po třinácté organizace AutoBest, získal Fiat za program CNG. V porotě AutoBest jsou zástupci 15 evropských zemí, kteří reprezentují trh, ve kterém žije 300 milionů obyvatel.

Tato ocenění nejsou pro CNG vozy žádnou výjimkou. V roce 2012 na Auto Show v Los Angeles byla udělena cena "Green Car of the Year" vozu Honda Civic GX Natural Gas. Ocenění udělila 11 členná porota složená jak ze zástupců automobilového průmyslu, tak i odborníků na životní prostředí. V říjnu 2009 při příležitosti akce "Fleet Van Awards" vyhrál model IVECO ECODaily Natural Power (CNG) cenu "Zelená dodávka roku 2009".

Pro poroty bývá důležité i to, že na jedno naplnění nádrže ujedou CNG vozy násobněkrát větší vzdálenost než např. elektromobily. VW Passat TSI EcoFuel má dojezdovou vzdálenost 820 kilometrů, Škoda Octavia G-TEC dokonce 1 330 kilometrů (bude na trhu od května 2014).

"Vymýšlíme velmi ekologické automobily a mnoho jich prodáváme. Program CNG je v rámci Evropy nejúspěšnější a my z toho máme radost," řekl Gianluca Italia, ředitel značky Fiat pro region EMEA.

V ČR jezdí již 6,7 tisíc aut na stlačený zemní plyn (CNG). Meziroční nárůst tvoří více než dva tisíce vozidel. Již v květnu začne Škoda Auto prodávat vůz Škoda Octavia G-TEC na CNG a na jaře také zahájí prodej Volkswagen s již pátým vozem na CNG (Caddy, Touran, Passat, eco up! a Golf), vozem Golf Variant TGI Bluemotion CNG. Na českém trhu je už dnes výběr nejméně 35 CNG vozů. Sériové vozy na CNG prodává u nás již několik automobilek - např. Škoda, VW, Opel, Fiat, Renault, Citroen, Mercedes aj.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů