Sobota, 20. dubna 2024

Největší boom dřevostaveb teprve přijde

Dřevostavby nabízejí mnoho výhod - ve světě jsou oblíbeny jako komfortní, ekologické nízkoenergetické bydlení...

Největší boom dřevostaveb teprve přijde

Češi o takovém bydlení zatím jen sní. Dokládají to i výsledky průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny.

Čtvrtina Čechů zvažuje, že by se do dřevostavby přestěhovala. Zatím ale v těchto domech bydlí pouze dvě procenta dotázaných. Největší boom tedy pravděpodobně teprve nastane," říká Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Obliba dřevostaveb pomalu roste i u nás

Dřevostavby jsou v současné době čím dál populárnější po celém světě. Dřevo je hojně používaným stavebním materiálem v Kanadě, Spojených státech, Skandinávii, Švýcarsku nebo v Německu.

Jeho popularita se pomalu zvyšuje i u nás. Podle údajů Ústavu racionalizace ve stavebnictví (ÚRS PRAHA) bylo v České republice v roce 1997 dokončeno 87 rodinných domů na bázi dřeva, v roce 2012 jich bylo už kolem 1700. Celkem bylo u nás v roce 2012 postaveno 17 100 nových rodinných domů, podíl dřevostaveb na našem trhu tedy v roce 2012 dosáhl téměř 10 % a neustále roste.

Ve srovnání se světem je však tento podíl ještě stále nízký.

Nízké provozní náklady nejsou jedinou předností

Dnešní dřevostavby v porovnání se zděnými domy nabízejí mnoho výhod a nepatří mezi ně jen nízké provozní náklady a rychlost výstavby. Dřevěné domy jsou obvykle velmi funkční a poskytují svým uživatelům kvalitní, zdravé a plnohodnotné bydlení. Kromě toho má dřevo příznivé účinky na lidskou psychiku.

"Velkou přednostní dřevostaveb je jejich energetická úspora. Oproti klasickým zděným domům můžete na energiích ušetřit až trojnásobně. A to při rostoucích cenách energie ocení jistě každý. Domy mají výborné tepelně-izolační vlastnosti a samotné vytápění dřevostavby je rychlejší a efektivnější. Teplo se totiž ukládá rovnou do vnitřního prostoru domu a ne nejdříve do těžkých konstrukcí. Díky izolaci a nízké akumulaci stěn je v dřevostavbě příjemné klima i v horkých letních měsících," říká architekt Martin Kulštejn.

Další výhodou dřevěných domů je rychlost a jednoduchost stavby. Průměrná doba výstavby celého domu na klíč nepřesahuje šest měsíců. "Průzkum ukázal, že právě rychlost a jednoduchost výstavby oceňují lidé na dřevostavbách nejvíce. Další výhodu spatřují v šetrnosti k životnímu prostředí a na třetím místě je energetická úspora," doplňuje Jitka Jechová.

Dřevostavby nabízejí i větší vnitřní prostor. Jejich zdi jsou totiž tenčí než v případě klasických zděných domů. "Co se týká vlastní výstavby, není omezena ročním obdobím, protože se využívají suché technologie. Cenově je výstavba srovnatelná s běžnými zděnými domy. Také jejich životnost je obdobná. Díky dobré konstrukci, kvalitnímu stavebnímu provedení a správnému ošetřování můžete dům užívat i po několik generací," dodává Martin Kulštejn.

V neposlední řadě je dřevěný dům ekologickou stavbou, Ohleduplnou k přírodě.

Výhodnější úvěry

Tomu, kde se rozhoduje pro dřevostavbu, jsou nakloněny také některé úvěrové nabídky. Například v rámci EKOprogramu, který je na rekonstrukce a modernizace podle ekologických trendů a na pořízení ekologického bydlení přímo určen, si lze u Raiffeisen stavební spořitelny vybrat mezi zvýhodněnými úvěry REKOpůjčka plus a HYPOsplátka plus.

O průzkumu

Průzkum veřejného mínění zrealizovala Raiffeisen stavební spořitelna ve spolupráci s agenturou STEM/MARK v únoru 2013. Cílovou skupinu tvořili vlastníci nemovitostí, z poloviny majitelé rodinných domů a z druhé části majitelé bytových jednotek. Vzorek byl složen z 508 respondentů. Sběr dat probíhal prostřednictvím internetového dotazníku (CAWI).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů