Čtvrtek, 18. dubna 2024

Škoda Transportion - ekologie při výrobě

Škoda Transportion - ekologie při výrobě

Pro maximální zajištění ekologicky šetrné výroby jsou prostory továrny Škoda Transportation nízkoenergetické. Modernizací provozu jsme významně snížili náklady na energie. Investujeme ale i do dalších našich závodů. Jeden příklad za všechny - člen skupiny, šumperská Pars nova, ukončila v srpnu 2012 projekt EKO-energie, který díky stavebním a technologickým úpravám přinesl snížení spotřeby energie o 22 % a množství emisí CO2 z provozu kleslo o 20 %.

Vývoj se zaměřuje také na výběr použitých materiálů, což přináší nejen úsporu na straně nákladů a snižuje pracnost při výrobě, ale výběr materiálů také respektuje všechna ekologická a bezpečnostní kritéria (hořlavost a zdravotní nezávadnost). Převážná většina použitých materiálů je rovněž recyklovatelná. Dnešní vlaky jsou navíc relativně lehčí než starší díky používání hliníku na vozidlové skříně a různých sendvičů nebo plastů v interiérech.

Je tedy velmi důležité, že u regionálních vlaků se přechází z vlaků tažených lokomotivou na elektrické jednotky. Například v jižních Čechách dnes jezdí naše nejnovější dvouvozové jednotky RegioPanter o hmotnosti 103 tun, které nahradily dvouvozové soupravy o hmotnosti zhruba 165 tun. Přitom jsou klimatizované, mají nízkopodlažní nástup, disponují mnohem rychlejším rozjezdem a mají bezpečnostní opatření podle soudobých evropských standardů.

Více informací zde: http://www.skoda.cz/cs/o-spolecnosti/spolecenska-odpovednost/vliv-na-zivotni-prostredi/

ZDROJ: http://www.skoda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů