Čtvrtek, 28. března 2024

Výměnu emisních stropů i pro menší výrobce čeká schvalování

Výměnu emisních stropů i pro menší výrobce čeká schvalování

Vzájemná výměna emisních stropů zřejmě bude možná i pro menší výrobce elektřiny a tepla, kteří provozují jen jeden zdroj emisí. Počítá s tím senátní novela o ochraně ovzduší, kterou dnes Sněmovna poslala do závěrečného kola svého schvalování. S předlohou vyslovila souhlas i vláda a poslanci ji zřejmě jen doplní například o pravidla přechodu na nový režim na návrh ministerstva životního prostředí.

Novela má podle předkladatelů odstranit diskriminaci menších provozovatelů vůči větším, neboť současný zákon umožňuje přesouvání emisních stropů pouze mezi stacionárními zdroji jednoho provozovatele. "Celkové množství emisí ze zdrojů, kde dochází k výměně, nemůže narůst," ujišťují senátoři. Dosud podle nich vedly výměny ke snížení celkových emisí. Přesouvání emisních stropů nebude podle tvůrců možné do oblastí, kde jsou překračovány imisní limity, ale spíše je z nich může odvést.

Předloha také dává pravomoc stanovovat podmínky pro provoz zdrojů znečištění vedle ministerstva životního prostředí a krajských úřadů rovněž obcím s rozšířenou působností. Novela mění i podmínky podávání poplatkových přiznání, neměla by se podávat, pokud souhrn poplatků nepřekročí 50.000 korun ročně.

Předloha také obsahuje záměr senátorů, aby u pozemních komunikací, kde imisní limity nepřekročí úroveň danou vyhláškou, nebylo nutné vytvářet kompenzační opatření. Nynější zákon naproti tomu umožňuje výjimku jen u stacionárních zdrojů znečištění.

Poslanci urychlili projednání zákona tak, aby se závěrečné schvalování novely mohlo uskutečnit již příští středu. Poté by úpravy dostal ke schválení Senát.

Projednáním novely dnešní zasedání dolní komory skončilo. Poslanci se znovu sejdou příští týden v úterý.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů