Čtvrtek, 28. března 2024

Senát chce zpřísnit pravidla provozování sběren surovin

Senát chce zpřísnit pravidla provozování sběren surovin

Senát chce zpřísnit pravidla provozování sběren surovin. Návrhem novely zákona o odpadech chce umožnit obcím, aby vyhláškou mohly omezit provozní dobu sběren surovin na svém území. Kraje by pak měly mít nově šanci zakázat provozování sběren, které poruší zákaz výkupu vybraných druhů odpadů. Opatření, které je namířeno proti zlodějům kovů, nyní dostane k posouzení vláda a Sněmovna.

Novelu předložili senátoři v čele s Jaroslavem Zemanem (za ODS). Upozorňovali na to, že lidé nabízející kovový odpad se při jeho získávání nezřídka dopouštějí řady trestných činů - krádeží, poškození cizí věci nebo ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Nárůst této kriminality se v letech 2010 a 2011 podle tvůrců novely zdvojnásobil, přičemž na této trestné činnosti se mnohdy podílejí i pracovníci sběren.

Podobnou novelu v létě navrhli poslanci ODS a získali pro ni souhlas vlády Petra Nečase (ODS). Bývalá Sněmovna ji ale před svým rozpuštěním nestihla projednat. Obce by mohly podle předlohy vyhláškou stanovit místa pro výkupny odpadů a jejich provozní dobu, případně je úplně zakázat. Smyslem je mimo jiné zabránit tomu, aby výkupny kovů fungovaly i po setmění.

Nyní sběrny povolují krajské úřady. Nově by musely podle novely případné obecní vyhlášky respektovat. Zrušení souhlasu kraje s provozováním sběrny by jejího nekalého provozovatele zasáhlo podle senátorů citlivěji než pokuty.

Dosavadní předpisy už stanoví, že provozovatelé sběren musí identifikovat vykupované věci i lidi, kteří je přinesli. Praxe ale podle předkladatelů ukázala, že tato pravidla jsou nedostatečná z hlediska ochrany proti krádežím a poškozování kovových předmětů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů