Pátek, 26. dubna 2024

Novela vyjasňující účtování poplatků za OZE je před schvalováním

Novela vyjasňující účtování poplatků za OZE je před schvalováním

Sněmovna dnes propustila do závěrečného čtení novelu energetického zákona, která má vyjasnit účtování poplatků za obnovitelné zdroje energií. Novela vzbudila pozornost především tím, že se do ní někteří poslanci snažili vložit změny i v jiných částech zákona; šlo například o změnu řízení Energetického regulačního úřadu nebo o obnovení podpory výroby elektřiny z bioplynu. Uvedené návrhy ale v úterý nepodpořil hospodářský výbor a v dnešním druhém čtení už v novele nebyly.

Předseda zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek (ANO) již dříve přišel s návrhem obnovit podporu elektřiny z bioplynu a místopředseda hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD) chtěl zřídit radu ERÚ, která by úřad řídila. Faltýnkův návrh vzbudil obavy ze střetu zájmů, protože Faltýnek působí jako manažer firmy Agrofert, a Urbanův návrh popudil samotný ERÚ. Úřad se dokonce obrátil na Evropskou komisi, aby posoudila, jestli je v souladu s evropskými směrnicemi.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) dnes potvrdil, že ministerstvo se bude vážně zabývat otázkou zřízení rady ERÚ a zařadí ji do připravované velké novely energetického zákona. V dubnu ji chce předložit do připomínkového řízení.

Hospodářský výbor na většinu poslaneckých návrhů, které se mu sešly, nepřistoupil, protože je nedoporučilo ministerstvo průmyslu. Doporučil jen legislativně technické změny a změnu, která upřesňuje množství dodané elektřiny. Mládek řekl, že tyto podpořené návrhy jsou v souladu s postojem ministerstva.

Projednávaná vládní novela má napravit současný stav, kdy se kvůli nejednoznačnému znění zákona na ministerstvo průmyslu obraceli někteří obchodníci s energiemi se svými pochybnostmi o tom, zda mají poplatky vybírat, či nikoli. Obchodníci s elektřinou, kteří by od svých zákazníků poplatky nevybírali, by podle vlády získali konkurenční výhodu snížením konečné ceny elektřiny. Pokud by poplatky nebyly účtovány vůbec, mohlo by to podle ministerstva znamenat finanční deficit operátora trhu až 30 miliard korun. To by prý následně vedlo k jeho platební neschopnosti a pravděpodobnému zhroucení trhu s elektřinou a plynem v zemi.

Poslanec ODS Martin Novotný dnes přednesl návrh, aby výrobci elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů, jejichž stoprocentním vlastníkem jsou obce, nemuseli předkládat čestné prohlášení o svých akcionářích. Toto prohlášení musejí předkládat firmy, aby dosáhly na podporu.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhl, aby se z povinnosti dokladovat vlastnickou strukturu vyvázaly i ty podniky, jejichž hlavním předmětem je zemědělská výroba. Někteří poslanci totiž poukazovali na to, že jde o téměř 800 akciových společností vzniklých z bývalých zemědělských družstev, které kvůli tomu mají mnoho akcionářů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů