Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Obyvatelé Evropské unie by už za tři roky mohli mít k dispozici jednotnou nabíječku elektronických přístrojů, především mobilů a tabletů. Příslušnou směrnici včera ve Štrasburku schválil Evropský parlament. Podle europoslanců má jednotná nabíječka značně ulevit životnímu prostředí a zpříjemnit také život spotřebitelům. Brusel se s předními výrobci bezdrátových přístrojů na principech jednotné nabíječky dohodl již v roce 2009, tehdejší očekávání se ale prozatím zcela nenaplnila.

Vyjádření Ministerstva dopravy k postupu ohledně vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe
Vypsání výběrového řízení na zhotovitele studie proveditelnosti k vodnímu koridoru Dunaj-Odra-Labe bude pozastaveno s ohledem na to, že tento projekt vyžaduje mezinárodní shodu. MD osloví v nejbližší době dotčené státy dopisem a budeme s nimi o tomto záměru dále jednat. Neznamená to tedy, že ministr dopravy "škrtl" celý projekt vodního koridoru D-O-L, pouze chce před vypracováním nákladné studie ověřit, jaké jsou postoje sousedních států a Evropské unie.
Na podzim roku 2013 bylo vydáno pouze předběžné oznámení k výběrovému řízení na zhotovitele studie proveditelnosti. Studii tedy zatím nikdo nezačal zpracovávat a nebylo na ní ani vypsáno výběrové řízení. Záměr zpracovat studii tedy zatím neznamenal pro MD žádné náklady, předběžné oznámení MD nijak nezavazuje soutěž vypsat.
Zdroj: www.mdcr.cz

ŠKODA Octavia G-TEC je jednou z hlavních novinek letošního autosalonu v Ženevě a současně je to také první Octavia s pohonem na stlačený zemní plyn. Na český trh dorazí novinka již v červnu. Ceny začínají na 433 900 Kč. K životnímu prostředí šetrný automobil bude dodáván jako Octavia G-TEC i Octavia Combi G-TEC, ve výbavových stupních Active, Ambition a Elegance.

Strážníci v Ústí nad Labem začali důsledněji kontrolovat sběrače kovů. Když sběrač není schopen prokázat, kde k němu přišel, strážníci mu zabaví nejen kov, ale také kárku, na které kov převáží. Značně tak sběračům komplikují rozsáhlejší krádeže kovů.

Ministerstvo životního prostředí vypsalo veřejnou zakázku na kampaň propagující přínos evropských fondů, zaměřenou na odbornou veřejnost. Hodnota kampaně činí 17,355 milionu korun, uzávěrka pro přihlášky byla 19. března. Požadavky na agenturu jsou nezvykle konkrétní a týkají se podrobně jak realizovaných zakázek, tak jejího personálního složení. Tendr zajišťuje pro ministerstvo společnost Allowance.

ŠKODA AUTO posiluje spolupráci se středními a vysokými školami technického zaměření. Těžištěm je poskytování vozů pro technické vzdělávání. Jen od roku 2009 předala mladoboleslavská automobilka vzdělávacím zařízením v České republice více než 300 vozů značky ŠKODA. Vozy jsou využívány pro potřeby vzdělávání budoucích automechaniků, techniků a inženýrů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů