Čtvrtek, 28. března 2024

Sanace zátěží v Synthesii by mohla být levnější

Sanace zátěží v Synthesii by mohla být levnější

Ekologické zátěže, které zůstávají v areálu pardubické chemičky Synthesia, by se nejspíš daly sanovat levněji, než odhaduje původní studie. Nová analýza má ukázat aktuální rizika i jiné možnosti, jak s nebezpečným odpadem naložit. ČTK to řekl generální ředitel chemičky Josef Liška. Z více než tří miliard, které se stát zavázal investovat, se zatím využila ani ne půl miliarda korun.

"Naše snaha je v sanacích pokračovat. Prostředků pro tyto účely ale nebude ve státním rozpočtu nikdy dost, a proto navrhujeme posoudit, zda existují i jiné, levnější způsoby sanace než původně zamýšlené," řekl Liška.

Lokalita v okolí chemičky se od 50. do 90. let stala jednou z největších ekologických zátěží v Pardubickém kraji. V minulých letech se podařilo částečně odtěžit a vyčistit laguny betasmoly a železitých kalů, kde se nacházelo asi 70.000 tun nebezpečného materiálu.

Nezabezpečené skládky tuhých odpadních hmot, kterým se říká STOH, jsou v areálu bez sanačního zásahu. Chemička pro své potřeby používá zabezpečenou skládku STOH V, kterou provozuje společnost Sita CZ. Podle šéfa Synthesie je tato skládka bezpečná a může v dalších letech bez komplikací fungovat. "Pod skládkou je zaizolovaná vana, nikam nic neuniká," řekl Liška.

Další problémovou lokalitou je laguna destilačních zbytků, kde je odhadem 7000 tun odpadu. Původně se měla odtěžit a látky spálit, což je velmi nákladné. "Navrhujeme, zda by nebylo lepší lagunu zabezpečit proti průsaku až k nepropustnému podloží a stabilizovat, což by bylo jednodušší, než ji odtěžovat a odvážet k likvidaci na jiná místa," řekl Liška.

Synthesia provozuje také retenční nádrž Lhotka, kam tečou odpadní vody z továrny před čištěním v biologické čistírně odpadních vod. Nádrž je zabezpečená, ale zbytečně velká, stačila by polovina kapacity. Zmenšit vodní plochu však bude drahé a náročné.

Při odpařování látek z nádrže se někdy šíří po okolí zápach. "Při měření sice nebylo zjištěno překročení limitů, ale řešit to chceme," řekl Liška.

Aktualizovanou analýzu rizik ekologických zátěží připravuje odborná firma na základě veřejné zakázky vypsané ministerstvem financí. Analýza by měla být hotová do konce července, její výsledky budou projednány s dalšími orgány v oblasti ochrany životního prostředí.

Původní analýza je z listopadu 1999. V roce 2003 vznikla studie proveditelnosti sanace. V dalších letech byly zpracovány dílčí průzkumy jednotlivých lokalit. Stát smluvně garantoval, že na sanace uvolní 3,12 miliardy korun.

"Doposud bylo na dílčí sanační zásahy, supervizní dozor, oponentury a expertizy vyčerpáno 432 milionů korun včetně DPH," uvedla Veronika Lukášková z tiskového oddělení ministerstva financí.

Lucie Jelínková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů