Čtvrtek, 28. března 2024

Kvůli znečištěnému vzduchu zemřelo v roce 2012 sedm milionů lidí

Kvůli znečištěnému vzduchu zemřelo v roce 2012 sedm milionů lidí

V důsledku znečištění ovzduší zemřelo v roce 2012 sedm milionů lidí. Vyplývá to ze zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle zprávy jde o více než dvojnásobný počet úmrtí spojených s nemocemi způsobenými špatným vzduchem než při posledním hodnocení za rok 2008. Znečištění ovzduší se tak stalo nejvážnějším zdravotním rizikem na naší planetě spojeným se životním prostředím, uvedli zástupci organizace podle agentury AFP.

Podle nově zveřejněné zprávy souvisela každá osmá smrt na světě v roce 2012 s nemocí způsobenou znečištěným ovzduším.

V roce 2008 mohla podle předchozí bilance WHO špatná kvalita vzduchu za smrt 3,2 milionu lidí. Organizace však nechce data z obou zkoumání srovnávat, neboť prý v obou případech používala různou metodiku a pro předchozí zprávu hodotila pouze městské oblasti, kdežto pro tu současnou přiadla i venkov.

Data z aktuální zprávy jsou podle WHO varovná. "Rizika spojená se znečištěním ovzduší jsou větší, než se dříve uvažovalo, zvláště pokud jde o onemocnění srdce a mozkovou mrtvici," uvedla ředitelka sekce veřejného zdraví WHO Maria Neiraová.

Nejpostiženější oblastí světa je Asie a Tichomoří, kde předloni kvůli znečištěnému ovzduší zemřelo přes pět milionu lidí.

K nejčastějším onemocněním vyvolaným dýcháním znečištěného vzduchu patří plicní a kardiovaskulární choroby nebo nádorová onemocnění.

Vlády a samosprávy by podle organizace měly co nejrychleji přijít s nápady, jak omezit produkci plynů znečišťujících vzduch. To by mohlo vést k záchraně milionů životů, uvedla Neiraová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů