Čtvrtek, 25. dubna 2024

Systém P+R - zaparkuj a jeď

Systém P+R - zaparkuj a jeď

Pokud přijedete do Prahy a nebudete chtít zajíždět autem do centra, můžete využít systém označovaný P+R (z angl. park and ride), tedy zaparkuj a jeď. Jeho smyslem je snížit zátěž města automobilovou dopravou spojenou zejména s dojížděním do zaměstnání a podpořit veřejné druhy dopravy a dopravu cyklistickou. V jiných českých městech kromě Prahy a Berouna tato možnost zatím neexistuje.

Systém se skládá z parkovišť umístěných v blízkosti městské hromadné dopravy (MHD), zpravidla na okraji města v blízkosti hlavních silnic a na stanicích metra nebo nádražích. Parkoviště jsou v provozu každý den v době, kdy jezdí metro, tj. od 5 hodin ráno do půlnoci, o víkendu do 1 hodiny. Parkování na 1 den stojí 20 Kč. V případě, že nemáte předplatní jízdenku na MHD, musíte si ještě zakoupit jízdenku přímo na parkovišti. Parkoviště nejsou určena pro dlouhodobé parkování, jestliže na něm necháte auto přes noc, zaplatíte 100 Kč za každou noc.

Využití parkovišť P+R v Praze velmi rychle stoupá. Na některých parkovištích je možné za stejný poplatek uzamknout i jízdní kolo (služba B+K, z angl. bike and ride). Tento systém doplňují parkoviště značená K+R (z angl. kiss and ride), kde je možno vůz odstavit pouze na 3 minuty. Kde se parkoviště P+R nacházejí, jaká jsou pravidla jejich provozu a momentální obsazenost, najdete na adrese Technické správy komunikací (TSK) Praha.

ZDROJ: http://www.vitejtenazemi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů