Čtvrtek, 25. dubna 2024

ČAOH podporuje využívání biologického odpadu

ČAOH podporuje využívání biologického odpadu

Členské společnosti České asociace odpadového hospodářství (ČAOH) se při nakládání s odpady zabývají celou řadou činností včetně jeho materiálového a energetického využití. Asociace proto plně podporuje nejen třídění obalových materiálů, ale také biologicky rozložitelného odpadu v obcích. Společnost Rumpold UHB začala na farmě Králov s velmi efektivním způsobem úpravy biologického odpadu, tzv. vermikompostováním.

Vermikompostování je způsob kompostování, během kterého kalifornské žížaly díky zvláštním enzymům ve svém trávicím traktu přeměňují biologický odpad na vermikompost. Tato moderní metoda patří díky své technické jednoduchosti a nízkým nákladům k racionálním způsobům zpracování odpadů. Technologii vermikompostování využívají kromě odpadových firem např. také vinaři, kteří tak upravují výlisky z hroznů, jež jsou pro klasické kompostování příliš kyselé. Tímto způsobem lze zpracovat jakýkoliv biologický odpad (odpady z domácnosti či potravinářské výroby nebo kaly z čistíren odpadních vod).

"Jako všechny druhy odpadu i ten biologický je cennou surovinou, kterou lze dále využít. ČAOH podporuje třídění a další využívání biologického odpadu. Výhodou vermikompostování je mimo jiné i to, že je možné ho realizovat v menším lokálním měřítku, takže odpadají náklady na přepravu. Asociace činí konkrétní kroky na podporu navýšení procenta materiálového využití odpadů a tato technologie tomu jednoznačně přispívá," říká výkonný ředitel ČAOH Petr Havelka. ČAOH také prosazuje zavedení třídění biologicky rozložitelných odpadů v obcích. Toto opatření již v mnoha obcích funguje a zkušenosti ukazují, že je ekonomicky smysluplné i ve stávajících podmínkách. Citelně se tak snižuje produkce směsného komunálního odpadu a dochází k odklonu odpadů od skládkování bez zbytečného navýšení ceny.

Z vytříděných odpadů pak lze vyrobit například právě vermikompost, který slouží jako hnojivo, a jiné prostředky, které se k tomuto účelu běžně používají, v mnoha parametrech převyšuje. Snadno se vstřebává do půdy, má vysoké pH a retenční schopnost. Díky trávicím enzymům kalifornských žížal neobsahuje žádné patogeny a nezapáchá. Obsahuje vysoce kvalitní humus, růstové hormony, enzymy a látky, které jsou schopné chránit rostliny před škůdci a chorobami a umožňují lépe využít minerální látky již obsažené v půdě. Je vhodný pro obnovu vyčerpaných či kyselých půd a při jeho aplikaci není potřeba dodávat půdě další běžná hnojiva.

Na webu ČAOH bude od dubna k dispozici ke stažení příručka Certifikovaná metodika vermikompostování, která vznikla za spolupráce České zemědělské univerzity a Výzkumného ústavu zemědělské techniky. Příručku připravili přední odborníci v této oblasti, Ing. Aleš Hanč, Ph.D. a Ing. Petr Plíva, CSc., se kterými ČAOH udržuje odbornou spolupráci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů