Pátek, 19. dubna 2024

Automobily na alternativní pohon - nové pobídky

Automobily na alternativní pohon - nové pobídky

Belgická federální vláda plánuje podporu automobilů na alternativní pohon, a to především elektromobilů a automobilů s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Konkrétní kroky ale zatím zůstávají pozadu. V Belgii v současnosti existuje pouze několik set dobíjecích stanic.

ilustrační obrázekEkologické dopravní prostředky byly jedním z námětů 92. ročníku bruselského Autosalonu. Snížení závislosti země na benzínu je stále považováno za prioritu. Největší výzvou je infrastruktura. Především u automobilů na CNG, tam se chystají realizace v krátkém časovém horizontu. V současnosti je v Belgii 17 čerpacích stanic pro automobily na CNG, v roce 2014 se plánuje jejich zdvojnásobení. Infrastruktura pro elektromobily je zatím ve fázi projektu s realizaci ve střednědobém horizontu. Uvedení nových dobíjecích stanic do provozu bude rentabilnější, jakmile bude v provozu více elektrovozů. Je to však zejména projekt pro soukromý sektor a nepředpokládá se angažovanost veřejného sektoru.

Novinkou je i podpora firemního elektromobilu. V rámci služby PakketIn zavedla belgická banka Belfius, belgické dráhy NMBS, koncern Electrabel a společnost Accenture první přepravní balíček pro zaměstnance, ve kterém je zahrnut firemní elektrovůz. Dle poskytovatelů je cena balíčku s elektromobilem srovnatelná s tradičním podnikovým vozem a je s ním spojeno minimum administrativy.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Belgii - Brusel.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů