Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Aktuální Seznam odborně způsobilých osob dle § 6 zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci), ve znění pozdějších předpisů, byl zveřejněn ve Věstníku MŽP ročník XIV - Únor 2014 - ČÁSTKA 2.
Seznam je aktuální ke 5. únoru 2014.

Sněmovna schválila novelu energetického zákona, která vyjasňuje účtování poplatků za obnovitelné zdroje energií. Norma má napravit současný stav, kdy se kvůli nejednoznačnému znění zákona na ministerstvo průmyslu obraceli někteří obchodníci s energiemi, zda mají poplatky vybírat, či nikoli. Z novely vyplývá, že poplatky se vybírat mají. Novela ale vzbudila pozornost také tím, že se do ní někteří poslanci snažili vložit změny i v jiných částech zákona - šlo například o změnu řízení Energetického regulačního úřadu nebo o obnovení podpory výroby elektřiny z bioplynu. Uvedené návrhy ale poslanci ve druhém čtení ani nenačetli.

Evropská komise přijala tento týden rozhodnutí poskytnout projektům v rámci transevropské dopravní sítě první finanční prostředky v hodnotě 12 mld. EUR. Komise zároveň přijala první roční pracovní programy. První program zahrnuje projekty většího rozsahu a trvání a je mu vyhrazeno 11 mld. EUR, projekty menšího rozsahu a komplexity pokrývá druhý program s rozpočtem 1 mld. EUR. Výzvy k předkládání návrhů související s těmito programy budou zveřejněny do 1. září 2014.

ŠKODA AUTO se podruhé účastnila ekologické akce `Hodina země´. V rámci globální akce, iniciované organizací WWF, zazněl 29. března 2014 ve 20.30 hodin povel: "Na hodinu zhasnout". Cílem `Hodiny země´ je zvýšení celosvětového ekologického povědomí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů