Pátek, 19. dubna 2024

LIPKA OTEVŘE NOVOU INTERAKTIVNÍ LESNÍ STEZKU

LIPKA OTEVŘE NOVOU INTERAKTIVNÍ LESNÍ STEZKU

Nedaleko brněnských Soběšic, v okolí jednoho z pracovišť školského zařízení Lipka, si návštěvníci lesa užijí nejen příjemné chvíle v přírodě, ale mohou o ní získat také nové poznatky a vyzkoušet si spoustu pokusů a netradičních aktivit. 5. dubna totiž pracoviště Lipky Jezírko slavnostně otvírá novou naučnou stezku.

Již v sobotu 5. dubna 2014 v 11 hodin v rámci velké akce pro veřejnost Lipka slavnostně otevře naučnou stezku, díky níž se děti i dospělí budou moci seznamovat s přírodou. Naučné stezky a informační tabule s texty o přírodě nejsou v lesích žádnou vzácností, avšak ta u pracoviště Lipky Jezírko nabídne něco navíc. Panely s texty na jednotlivých zastaveních jsou totiž obohaceny o netradiční hravé prvky, díky kterým si návštěvníci představené přírodní jevy a zákonitosti vyzkoušejí na vlastní kůži a ověří, zda opravdu fungují.

Na stezce na návštěvníky čeká celkem osm zastavení, z nichž každé nabízí nahlédnutí do jiného koutu přírody. Děti i dospělí se tak seznámí s akustickými vlastnostmi dřeva, se stopami zvířat, horninami z Brna a okolí, s maskováním živočichů a dalšími tématy z naší přírody. "Na jednotlivých stanovištích si návštěvníci vyzkoušejí například zahrát na obrovský dendrofon, tedy nástroj sestavený z dutého lipového kmene a různých kusů dřev, které se rozeznívají dřevěnými paličkami. Mohou také zjistit, zda doskočí dál než zajíc nebo srnka, prozkoumat různé druhy hornin jako praví geologové nebo vyzkoušet, zda víc vody pojme upravený nebo přírodní tok," popisuje jednotlivá zastavení stezky Pavlína Žilková, vedoucí pracoviště Lipky Jezírko.

Stezka o přibližné délce dvou kilometrů, která začíná před budovou Jezírka (zastávka autobusu č. 57 U Jezírka) je schůdná i pro malé děti a seniory.

Sobotní otevření naučné stezky proběhne v rámci akce pro veřejnost Otvírání studánek, která od 10 do 15 hodin dětem i dospělým nabídne lákavý program - komentované procházky po stezce, divadlo pro nejmenší, hry, besedu o ježcích, tvořivé dílny a především také tradiční spálení Morany, kterým účastníci přivítají jaro. Stezku je ale možné si projít v kterýkoli den v roce.

Stezka byla vytvořena v rámci příhraniční spolupráce v projektu ACT WELLL!

Kontakty: Kateřina Vítková, PR manažerka, katerina.vitkova@lipka.cz, 736 473 732

Pavlína Žilková, vedoucí pracoviště Lipky Jezírko, pavlina.zilkova@lipka.cz, 545 228 567

Termín slavnostního otevření stezky: 5. dubna 2014 v 11 hodin v rámci akce pro veřejnost Otvírání studánek (celá akce bude trvat od 10 do 15 hodin)

Místo konání: pracoviště Lipky Jezírko, čp. 97, 644 00 Brno-Soběšice (na trase mezi Soběšicemi a Útěchovem)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů