Pátek, 29. března 2024

Budíček Pan Ki-munem

Budíček Pan Ki-munem

AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Během své dnešní návštěvy v Praze se generální tajemník OSN Pan Ki-mun setká s vrcholnými českými politiky, ale troufneme si odhadnout, že osobně by jej více mohl zajímat jiný bod jeho pražského programu. A to předvedení mobilního systému protipovodňových hrází, které mají hlavní město České republiky ochránit před příštími povodněmi.

Pan Ki-mun navštěvuje Prahu jen pár dní poté, co Mezinárodní panel pro klimatickou změnu (IPCC) při OSN zveřejnil svoji zatím poslední zprávu, která dosud nejdetailněji specifikuje budoucí dopady klimatických změn. Konkrétně v regionu střední Evropy musíme v důsledku výkyvů počasí počítat s nebezpečím sucha, ale zároveň také s častějšími záplavami.

Stejně jako všechny předchozí zprávy IPCC klade i ta letošní hlavní důraz na snahu o zmírňování změn klimatu, tedy především na omezení skleníkových emisí. Což je osobní téma i tajemníka Pan Ki-muna, který letos v září svolal do New Yorku klimatický summit a příští rok by se světové společenství chtělo v Paříži dohodnout na nové mezinárodní smlouvě o ochraně klimatu, která by navázala na Kjótský protokol z roku 1997.

Právě Kjótský protokol ale ukázal, že globální shoda na zmírňujících opatřeních je mimořádně složitá, a to může platit i do budoucna. Vedle strategie omezování dopadů klimatických změn tak ve světovém společenství i v jednotlivých zemích získává stále větší váhu poznání, že tyto změny přijdou, je třeba se na ně připravit a adaptovat. Důkazem jsou i zprávy IPCC, které ještě v 90. letech termín adaptace prakticky nezmiňovaly. V roce 2001 ale už IPCC vypíchl adaptaci jako "nezbytnou strategii", doplňující snahy o zmírnění změn. Letošní zpráva IPCC (s názvem Klimatická změna 2014: dopady, adaptace, zranitelnosti) pak už adaptaci věnuje čtyři samostatné kapitoly.

Pan Ki-mun dnes v Praze v podobě protipovodňových zábran uvidí jedno ze zcela konkrétních preventivních opatření. K úplné spokojenosti ale schází "maličkost". Aby se Česko připojilo k zemím, které mají ucelenou celostátní strategii adaptace na klimatické změny. Jediný takový materiál, Národní program na zmírnění dopadů klimatu na ČR z roku 2004, se v duchu svého názvu soustředil na snižování emisí. Jednotný preventivní plán adaptací, který by například říkal, jaké starší nádrže může stát použít, případně jaké nové je třeba vybudovat k zadržení vod pro suché roky, ale Česko nemá.

Jedním z důvodů byla slabá politická zadání, vyplývající z dosavadního spíše skeptického českého pohledu na vážnost klimatických změn. Návštěva Pan Ki-muna v Praze by měla být pro současnou vládu pobídkou, aby se v tomto ohledu od předchozích kabinetů odlišila.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů