Pátek, 26. dubna 2024

U SOBĚŠIC TURISTY LÁKÁ NOVÁ INTERAKTIVNÍ LESNÍ STEZKA

U SOBĚŠIC TURISTY LÁKÁ NOVÁ INTERAKTIVNÍ LESNÍ STEZKA

V okolí jednoho z pracovišť školského zařízení Lipka nedaleko brněnských Soběšic mohou turisté navštívit novou interaktivní lesní stezku. Ta byla v sobotu 5. dubna 2014 slavnostně otevřena za účasti 370 návštěvníků.

Děti i dospělí se díky stezce mohou dozvědět mnoho informací o přírodě, a to nejen prostřednictvím textů a ilustrací. Jednotlivé panely jsou totiž obohaceny o netradiční hravé prvky, díky kterým si návštěvníci představované přírodní jevy a zákonitosti sami vyzkoušejí.

Na stezce na návštěvníky čeká celkem osm zastavení, z nichž každé nabízí nahlédnutí do jiného koutu přírody. Děti i dospělí se tak seznámí s akustickými vlastnostmi dřeva, se stopami zvířat, horninami z Brna a okolí, s maskováním živočichů a dalšími tématy z naší přírody. Při tom si ověří klimatické funkce lesa s použitím meteorologických stanic, prozkoumají různé horniny anebo si poměří síly ve skoku do dálky se zajícem, srnkou či sarančetem.

V sobotu 5. dubna v 11 hodin stezku slavnostně otevřel poslanec Jiří Mihola, náměstek ministra životního prostředí a ředitel Školského lesního podniku Křtiny Vladimír Dolejský a radní Jihomoravského kraje Jiří Janda. Hned po otevření a krátkých proslovech následovaly prohlídky stezky s výkladem lektorů z Jezírka, během kterých největší nadšení sklidily modely vodních toků, do kterých přítomní návštěvníci mohli pumpovat vodu a pozorovat její tok v korytech. Účastníky akce čekala také divadelní pohádka, diskuze o ježcích s ukázkami živého ježka, tvořivé dílny, kde si děti vyrobily netradiční hudební nástroje, či přivítání jara spálením Morany. Akce se zúčastnilo celkem 370 návštěvníků.

Stezka o přibližné délce dvou kilometrů, která začíná před areálem Jezírka (zastávka autobusu č. 57 U Jezírka) je schůdná i pro malé děti a seniory. Je ji možné navštívit kterýkoli den v roce.

Kontakty: Kateřina Vítková, PR manažerka, katerina.vitkova@lipka.cz, 736 473 732

Pavlína Žilková, vedoucí pracoviště Lipky Jezírko, pavlina.zilkova@lipka.cz, 545 228 567

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů