Pátek, 26. dubna 2024

Povinnost zpracovat základní zprávu

Povinnost zpracovat základní zprávu

Je možné najít pojítko mezi R kódy uvedenými v BL a nebezpečnými látkami ze zákona o vodách?


Dotaz:
Jsme podnik s integrovaným povolením od r. 2011, vyrábíme nápoje a sirupy, potřebujeme se ubezpečit, že se na nás nevztahuje povinnost zpracovat podle § 4 zákona č. 76/2002 Sb., v platném znění "základní zprávu"

máme povolený havarijní plán s obecně uvedenými závadnými látkami, kyselin sírová, kyselina dusičná, ředidla syntetická, ředidla na bázi acetonu...

potřebovali bychom pomoci s výkladem nebezpečných látek ze zákona č. 254/2001 Sb., abychom vyhonotili podmínku podle přílohy č. 1 k zákonu o vodách. Je možné najít pojítko mezi R kódy uvedenými v BL a nebezpečnými látkami ze zákona o vodách?

Používáme benzinový čistič a maziva pro potravinářství. Dále některé koncentráty-příchutě mají značku nebezpečnosti N, musíme je vyhodnotit jako látky, které mají škodlivý účinek na chuť nebo vůni produktů pro lidskou spotřebu pocházející z vodního prostředí?


Odpověď:

Podle Vašeho dotazu se jedná o posouzení, zda má provozovatel v daném případě povinnost zpracovat základní zprávu podle § 4a zákona o integrované prevenci. Podle § 4a odst. 1 tohoto zákona pokud jsou v zařízení používány, vyráběny nebo ze zařízení vypouštěny nebezpečné látky, které mohou způsobit znečištění půdy a podzemních vod v místě zařízení, je provozovatel zařízení povinen zajistit vypracování základní zprávy a předložit základní zprávu úřadu ke schválení jako součást žádosti. V prováděcí vyhlášce a podrobněji v metodickém pokynu jsou potom stanovena 4 kritéria, při jejichž splnění (všech těchto kritérií) je dána povinnost zpracovat základní zprávu. Legislativy v oblasti ochrany vod se týkají tato 2 kritéria:

- Provozovatel zachází se závadnými látkami podle definice § 39 odst. 1 zákona
o vodách ve větším rozsahu (podle § 2 písm. b) vyhlášky č. 450/2005 Sb.) nebo je
zacházení s nimi spojeno se zvýšeným nebezpečím pro povrchové nebo podzemní
vody (podle § 2 písm. c) vyhlášky č. 450/2005 Sb. a § 39 odst. 2 zákona o vodách).
Na uvedeného provozovatele se vztahuje povinnost zpracovat havarijní plán
podle zákona o vodách.

- Závadné látky jsou zároveň zvlášť nebezpečnými látkami nebo nebezpečnými látkami
podle přílohy č. 1 zákona o vodách

Závadné látky, které byly uvedeny ve Vašem dotazu, nespadají podle našeho názoru pod přílohu č. 1 zákona o vodách. Pro jistotu však doporučujeme zkontrolovat R kódy závadných látek, se kterými nakládáte. Z hlediska přílohy č. 1 zákona o vodách jsou relevantní, tj. pod přílohu lze zařadit, závadné látky, které mají kódy R 50 až 54.

Autor: Mgr. Veronika Vytejčková,

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů