Úterý, 23. dubna 2024

OSN: Přechod k nízkouhlíkové energii zpomalí ekonomiku jen málo

OSN: Přechod k nízkouhlíkové energii zpomalí ekonomiku jen málo

Radikální přechod od fosilních paliv k nízkouhlíkové energii zpomalí světovou ekonomiku ročně jen o nepatrný zlomek. Podle dnešní zprávy agentury Reuters to konstatuje nový návrh zprávy o boji s globálním oteplováním, kterou připravil Mezivládní panel pro klimatickou změnu (IPCC), iniciovaný OSN.

Mnoho vlád si stěžovalo, že předchozí návrh nebyl jasný v odhadech, jaké náklady budou spojeny s nízkouhlíkovou energetikou, která zahrnuje solární, větrnou a jadernou energii, ale i fosilní paliva, jejichž zplodiny jsou zachytávány a skladovány pod zemí.

Upravená zpráva, kterou teď v Berlíně editují vládní činitelé a vědci před jejím nedělním zveřejněním, naznačuje, že celosvětové ekonomické ztráty budou malé ve srovnání s předpokládanými náklady spojenými s vlnami horka, záplavami, bouřemi a vzestupem mořské hladiny.

Zpráva IPCC je hlavním vodítkem pro vlády při přípravě nové dohody o snižování emisí skleníkových plynů, která má být schválena v roce 2015 na konferenci v Paříži a vstoupit v platnost má v roce 2020. Cílem je snížit globální oteplování, které má podle mezivládního panelu na svědomí především člověk.

V připraveném novém návrhu zprávy se podle Reuters uvádí, že přísná opatření k zastavení rostoucích emisí skleníkových plynů sníží v tomto století světovou spotřebu zboží a služeb průměrně o 0,06 procentního bodu ročně, v rozmezí od 0,04 do 0,14 procentního bodu.

Původní text konstatoval, že by pokles spotřeby mohl do roku 2100 činit až 12 procent. Opomněl ale objasnit, že tento údaj je kumulativním výsledkem malých každoročních poklesů v průběhu celého století, nikoli náznakem prudkého ekonomického pádu v roce 2100. Některé státy tato formulace vyděsila, a žádaly proto bližší vysvětlení.

Dokument rovněž v kontextu poukazuje na to, že možné ztráty jsou nicotné ve srovnání s rostoucím bohatstvím - spotřeba by měla stoupat všude v rozmezí od 300 do 900 procent.

Chystaná zpráva je poslední z trojice materiálů IPCC věnovaných příčinám, důsledkům a řešením klimatických změn. První zpráva byla zveřejněna loni v září ve Stockholmu a za "dominantní příčinu" globálního oteplování označila lidstvo. Druhá zpráva, oznámená koncem března z Jokohamy, důrazně upozornila na to, že globální oteplování a s ním spojené klimatické změny představují pro lidstvo zcela nový stupeň rizika v řadě oblastí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů