Sobota, 20. dubna 2024

Dolnorakouská vláda zrušila projekt větrné elektrárny v Podyjí

Dolnorakouská vláda zrušila projekt větrné elektrárny v Podyjí

Dolnorakouská vláda ve středu zrušila projekt větrné elektrárny poblíž hranic Národního parku Podyjí a rakouského Nationalpark Thayatal. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) to oznámil při dnešní návštěvě národního parku ve Vranově nad Dyjí.

"Podali jsme námitky do procesu posuzování vlivů na životní prostředí SEA a podporovali jsme v nesouhlasu místní obce. Jsem rád, že dolnorakouská vláda přehodnotila plán na rozmístění větrných elektráren na svém území," řekl Brabec. Díky rozhodnutí Rakušanů podle něj zůstane zachovaný ráz zdejší unikátní krajiny a neoslabí se zde turistický ruch. Úlevu pocítil i ředitel národního parku Tomáš Rothröckl. "Posílali jsme odborné vyjádření Rakušanům už před půl rokem. Pro osud krajiny je to dobré rozhodnutí," řekl ČTK.

Podle plánu mělo v blízkosti národního parku u městečka Hardegg vyrůst až 31 větrníků o výšce 200 metrů na ploše 600 hektarů. Proti záměru se stavěli starostové obcí i občanské iniciativy na obou stranách hranice. Jedním z aktivně vystupujících občanů byl znojemský zastupitel Jiří Kacetl. "Jsem rád, že to takto dopadlo a radovat se mohou všichni přátelé Podyjí. Označil bych to za vítězství občanské společnosti a demokracie. V Česku už jsme k těmto principům poněkud skeptičtí," řekl ČTK Kacetl.

Již dříve byl k projektu zdrženlivý i dolnorakouský hejtman Erwin Pröll, který zdůraznil, že je třeba dbát na estetiku krajiny a stavět větrníky především tam, kde fouká po většinu roku vítr, což v Podyjí není. Dolnorakouská vláda ve středu schválila nové rozmístění nových větrných elektráren. Z původního návrhu 83 zón kvůli různým připomínkám obcí, institucí či občanských iniciativ zcela vyškrtla 15 zón. Vesměs to byly alpské oblasti nebo lokality sousedící s chráněným územím.

Zůstalo 68 zón a u 45 z nich byly ještě provedeny úpravy, vyplývá z tiskové zprávy na oficiálním webu Dolního Rakouska. Rozhodnutí má přispět k ochraně krajiny a zároveň jasně stanovit možnosti stavby elektráren.

V případě Národního parku Podyjí a rakouského Nationalpark Thayatal byly kromě protestů místních obyvatel důvodem pro zrušení projektu větrného parku i obavy ekologů, že by elektrárny v těsné blízkosti národního parku mohly ohrozit ptáky, kteří tam žijí. Ekologické organizace apelovaly na to, aby stavba větrníků byla únosná z hlediska přírody i z hlediska lidí, kteří v dané oblasti žijí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů