Pátek, 29. března 2024

Více cyklistů v ulicích může zachránit tisíce životů, tvrdí OSN

Více cyklistů v ulicích může zachránit tisíce životů, tvrdí OSN

Pokud by se v budoucnu více Evropanů rozhodlo využívat k dopravě po městě kola, mohlo by jejich rozhodnutí každoročně zachránit tisíce lidských životů a vytvořit desetitisíce nových pracovních míst. Jen v Praze by díky početnějším cyklistům mohlo novou práci získat 1413 lidí. K tomuto závěru dospěli odborníci v nové studii, kterou dnes v Paříži zveřejnila Evropská hospodářská komise OSN (UNECE) a Světová zdravotnická organizace (WHO).

Studie pracuje s příkladem dánské metropole Kodaně, kde je cyklistika velmi oblíbená a kde tamní obyvatelé na kolech absolvují 26 procent svých cest po městě. Pokud by na kolech stejně často jezdili i obyvatelé dalších desítek velkých evropských a světových měst, mohlo by vzniknout až 76.000 nových pracovních míst a zachránilo by se na 10.000 životů lidí, kteří každoročně zemřou při dopravních nehodách či kvůli zdravotním následkům znečištěného prostředí.

Odborníci spočítali i cyklistický potenciál Prahy, kde se nyní na kolech uskuteční jen asi jedno procento všech cest. Kdyby Pražané jezdili na kole stejně často jako obyvatelé Kodaně, mohlo by prý vzniknout 1413 nových pracovních míst například v cykloobchodech, půjčovnách či opravnách a zachránilo by se 143 životů.

Regionální ředitelka WHO Zsuzsanna Jakabová dnes na tiskové konferenci vyzvala vlády, aby do ekologičtějších a hospodárnějších způsobů dopravy více investovaly. "Přínosy takových investic jsou enormní a zahrnují nová pracovní místa... ale také zdravější lidi, menší množství dopravních nehod, méně hluku a lepší ovzduší," řekla.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů