Pátek, 29. března 2024

Železárny letos vysází stovky stromů, s prvními pomohly děti třineckých základních škol

Železárny letos vysází stovky stromů,  s prvními pomohly děti třineckých základních škol

Do masivní výsadby zeleně se v letošním roce vrhnou Třinecké železárny. Prvních 300 stromů už začíná růst nedaleko nově postavené haly loupací a zušlechťovací linky. S výsadbou asi čtyřiceti stromů přišli do železáren na pomoc žáci ze dvou třineckých základních škol.

Jilmy, lípy, duby, jasany i javory, olše a další druhy dřevin sadili žáci 8. C Základní školy Dany a Emila Zátopkových a žáci 9. ročníku Základní školy s polským jazykem vyučovacím v Třinci během úterního dopoledne v areálu hutní firmy. "Jde o náhradní výsadbu v rámci stavby nové haly pro zušlechťovací a loupací linku, jejíž provoz zahájíme v letošním roce. Přepočteno na finance půjde o výsadbu za více než půl milionu korun," vysvětluje ředitel pro investice a strategii Radek Olszar. Výsadba bude pokračovat ještě v průběhu celého roku.

Kromě toho chystají Třinecké železárny rozsáhlou výsadbu stromů kolem areálu tak, aby průmyslovou zónu přirozeným způsobem hustou zelení oddělily od města a vytvořily jakýsi zelený filtr, který od prachu ochrání. "Průmyslová výroba s sebou přináší bohužel také negativní vlivy na životní prostředí. Kromě ekologických investic do technologií, které prašnost do roku 2015 výrazně sníží, se snažíme vrátit přírodě co nejvíce v zeleni. Stromy jsou přirozenou ochranou před prachem a zdrojem kyslíku, který potřebujeme k životu," říká generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek.

Právě nyní Třinecké železárny připravují studii, která přesně vytipuje lokality, kde by bylo vhodné vysadit vzrostlé stromy. Část investice by mohla pokrýt dotace. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti výzvu ke snížení imisní zátěže omezením prašnosti z plošných zdrojů. V ní podpoří také výsadbu a regeneraci izolační zeleně, která odděluje obytnou zástavbu od průmyslových staveb.

V loňském roce Třinecké železárny vypustily do ovzduší necelých 600 tun tuhých znečišťujících látek, při přepočtu na jednotku výroby jde o pokles na 0,232 kilogramů na tunu vyrobené oceli v roce 2013. Třinecké železárny nyní realizují asi desítku investic, které sníží prašnost do roku 2015 nejméně o třetinu současného množství. Investice spočívají především v instalaci látkových filtrů a odsávání nad zařízení, které jsou zdrojem prašnosti. Takzvaný zelený filtr v podobě stromů kolem a uvnitř areálu by měl podle odborných studií také významně přispět k zachycení částic prachu. Dalším efektem je také snížení hlučnosti.

S výsadbou se podle předběžných plánů počítá například na víceúčelové ekologické ploše v Konské na Balinách, široký pás zeleně by měl oddělit také haldu od centra města, masivní sázení má proběhnout také v okolí provozu aglomerace č. 2.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů